Foto: TGA (Türkiye Tourism Promotion and Development Agency)

Turska nudi posetiocima razne mogućnosti za odmor u svakom godišnjem dobu. Neke od najlepših atrakcija u zemlji su poznato tursko kupatilo i tradicionalna banja. Uživanje u Pamukkaleu, jednom od najlepših pejzaža na svetu, pruža nezaboravno iskustvo koje se može naći samo na ovoj izuzetnoj destinaciji.

Pamukkale, koji se nalazi u zapadnoj Turskoj, oko 20 kilometara od Denizlija, je pravo prirodno čudo sa snežno belim travertinima i bazenima koji podsećaju na zaleđene vodopade. Deo svetske baštine Uneska, travertini izgledaju kao polje oblaka sa toplim bazenima akvamarinske boje. Zaronite u ove lekovite mineralne vode i otkrijte zadivljujuću lepotu Pamukkalea izbliza.

Očaravajuće prirodno čudo

Za mnoge, Pamukkale je poznat po svojim travertinima, nastalim spojem kiseonika i termalnih voda. Savršen spoj istorije i prirode! Za njegove termalne vode se takođe vezuje verovanje da imaju lekovita svojstva. Svake godine ljudi širom sveta hrle na ovu zadivljujuću destinaciju, očarani pejzažima koji oduzimaju dah i sa željom za podmlađivanje. Važno je napomenuti da je većina travertina zaštićena zbog svoje delikatne strukture. Ipak, posetioci mogu slobodno da šetaju u određenim delovima koji sadrže male bazene u obliku terasa. Da bi ih sačuvali, gosti moraju skinuti cipele i čarape pre ulaska.

Drevne lekovite vode

Pored travertina nalazi se i drevni grad Hierapolis koji izaziva strahopoštovanje i koji je takođe deo svetske baštine Uneska. Pre oko 2.500 godina, kralj Eumen II od Pergama zanesen sjajem travertina, sagradio je grad u njihovoj blizini. Odavajući počast svojoj ženi Hieri, Telefos je osnovao grad Pergamon, a region je nazvao Hierapolis. U literaturi, Hierapolis se pominje kao Sveti grad, a očaravajuća atmosfera, ovog neverovatno dobro očuvanog drevnog grada, svedoči o njegovom nazivu. Dok istražujete drevno pozorište, hramove, fontane, grobnice, agoru i gimnastičku salu, osećaćete se kao da putujete kroz vreme, šetajući kamenim ulicama koje su postojale pre dve hiljade godina. 

Beskonačne avanture

Hierapolis se dugo smatrao centrom za lečenje i wellness zahvaljujući podmlađujućim termalnim vodama koje se nalaze u tom području. Tokom svoje istorije, Hierapolis, je bio poznat po lekovitim termalnim vodama, a vekovima kasnije drevni grad i dalje privlači posetioce koji traže terapeutske i podmlađujuće usluge tih voda. Kupanje u bazenu, koji je okružen antičkim stubovima i mermerom, predstavlja jedinstveno iskustvo. Sa temperaturom od 36 stepeni tokom cele godine, drevni bazen poznat je i po imenu Kleopatrin bazen – legenda kaže da se slavna Kleopatra, kraljica Egipta, kupala u vodama tog bazena. Prepustite se revitalizujućim termalnim vodama bazena, plivajte između drevnih ruševina i uživajte u autentičnom okruženju.

Od bazena do muzeja

U Hierapolisu se takođe nalaze Antičko pozorište i muzej Hierapolisa. Pozorište se ističe među pozorištima iz rimskog perioda po karakterističnim reljefima koji prikazuju mitološke priče, sjajnoj scenskoj zgradi i stepenicama za sedenje. Sedeti na vrhu ovog teatra koji oduzima dah i satima posmatrati ceo region, u potpunom miru, je izuzetno iskustvo. Rimsko kupatilo, nekada ugledni termalni centar, preuređeno je u arheološki muzej. U muzeju Hierapolis, naći ćete fascinantnu kolekciju artefakata, otkrivenih tokom iskopavanja obližnjih ruševina, kao što su Laodikija i Tripolis. Ova blaga su izložena usred impresivnih zidina Rimskog kupatila izgrađenih od blokova kamenja travertina.

– Kako stići do tamo: Ako planirate putovanje u Pamukkale, let do aerodroma Denizli Čardak je vrlo zgodan. Dnevni letovi sa aerodroma u Istanbulu traju oko 1 sat i 10 minuta. Kada stignete, u roku od sat vremena, sa lakoćom možete doći do Pamukkalea tako što ćete iznajmiti automobil, uzeti taksi ili koristiti šatl uslugu.

Obavezno uraditi: Da biste upotpunili svoje iskustvo u Pamukkaleu, razmislite o uzbudljivim aktivnostima kao što su paraglajding ili letenje balonom. Ove avanture nude pogled na drevni grad Hierapolis i zadivljujuće travertine iz totalno drugačije perspektive.

Obavezno videti: Laodikija, jedna od sedam crkava pomenutih u Bibliji, udaljena je samo 15 km od Pamukkalea i Denizlija. To je neizbežno mesto koje treba posetiti u regionu.

-Obavezno kupiti: Pamukkale je poznat po svojoj buldanskoj tkanini, koja je izrađena po tradicionalnoj proceduri od pamuka. Zahvaljujući jedinstvenoj tehnici tkanja i pažljivo odabranim bojama, buldan tkanina je poznata po svojim izuzetnim zdravstvenim prednostima, dugotrajnoj izdržljivosti i hipoalergenim svojstvima.

Obavezno pojesti: Najomiljenije jelo u gradu je kebab Denizli, koji se pravi od sočnog jagnjećeg mesa i kuva u tradicionalnoj kamenoj peći. Takođe možete iskusiti divne ukuse gozlemea pečenih na vatri.

– I ne zaboraviti! Da biste maksimalno iskoristili vreme u Pamukkaleu, razmislite o boravku u obližnjim termalnim objektima. Tamo se možete prepustiti umirujućim masažama, uživati u termalnim vodama, pa čak i priuštiti sebi okrepljujuće blatne kupke. Još jedna popularna atrakcija u Denizliju su termalni izvori Karahajit, gde se možete opustiti i podmladiti.