Foto: Sunčica Petrović

U Beogradu je svečano otvoren 48. Međunarodni sajam građevinarstva, koji se pod sloganom „Od vizije do ostvarenja“, održava se na Beogradskom sajmu od 22. do 25. aprila 2024. godine.

Ministar građevine Goran Vesić


Kranovi su simbol izgradnje zemlje, a po Beogradu i širom Srbije ima ih na svakom koraku. Dok imamo kranove znači da napredujemo kao zemlja – rekao je otvarajući 48. Međunarodni sajam građevinarstva Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije.

Ispred generalnog sponzora ove manifestacije na svečanom otvaranju govorila je Maja Petković, komercijalna direktorka kompanije IGM Mladost iz Leskovca.

Maja Petković, komercijalna direktorka kompanije IGM Mladost iz Leskovca.

Naša kompanija posluje na četiri lokacije – Stalać, Vlasotince, Mala Plana (fabrike za proizvodnju blokova) i Leskovac (fabrike za proizvodnju crepa). Najnovije tehnologije, vrhunska oprema i visokostručni kadrovi uslov su za najkvalitetnije proizvode iz ovog, najvećeg domaćeg proizvodnog kapaciteta, a izvozni potencijal prelazi 50 odsto proizvodnje. To sve zajedno čini kompaniju jednim od motora građevinske industrije u Srbiji, a Sajam građevinarstva je prilika da se to i dokaže.

Svečanom otvaranju prisustvovali su i predstavnici Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Na sajmu se predstavlja više od 500 izlagača, a među njima i oni iz Australije, Austrije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Češke Republike, Francuske, Nemačke, Grčke, Mađarske, Italije, Crne Gore, Kine, Poljske, Azerbejdžana, Indije, Severne Makedonije, Rumunije, Slovenije, Španije, Holandije i Turske.

Izlagački program pokriva sve ključne segmente građevinske industrije – najnovije tehnologije u građevinarstvu (tehnološke inovacije u oblasti građevinske mehanizacije, alata i opreme), inovativne materijale (beton, čelik, drvo, plastiku i kompozitne materijale, sa fokusom na ekološki prihvatljivim materijalima i održivim građevinskim praksama), energetsku efikasnost i održivost (proizvodi i tehnologije koji doprinose energetskoj efikasnosti, smanjenju emisija CO2 i očuvanju resursa, što uključuje solarnu energiju, geotermalne sisteme, izolaciju, kao i pametne sisteme upravljanja energijom).

Manifestacija okuplja sve koji su uključeni u planiranje, projektovanje i izgradnju – arhitekte, projektante, investitore, predstavnike industrijskog i komercijalnog sektora, građevinske zanatlije, proizvođače građevinskog materijala i sl.

Sajam predstavlja i nacionalne izložbe Austrije, Češke Republika, Indije, Kine, Poljske, Turske, a organizovan nastup imaju kompanije iz Crne Gore i Republike Srpske (BiH) preko njihovih privrednih komora.

Manifestacija je obogaćena i specijalizovanim izložbama Stoun-Ekspo i Vindou Balkans, što dodatno pokriva interese i konkretna rešenja za najzahtevnije ideje i arhitektonske projekte.

Kvalitet komunikacije podignut je primenom B2B programa, koji pruža podršku biznisu i ugovaranju novih poslova i saradnji.

Beogradski sajam tradicionalno na Sajmu građevinarstva dodeljuje nagrade „Nova vizura“ i „Posebno priznanje“ za proizvode iz nekoliko robnih grupa, u cilju promocije novih tehničko-tehnoloških rešenja.

SERVISNE INFORMACIJE
Radno vreme manifestacije:
22 – 24. april: 10:00 – 19:00 č

  1. april: 10:00 – 17:00 č

Cena pojedinačne ulaznice je 500 dinara, dok je za grupne posete cena 300 dinara.
Ulaznice za đake i studente je 200 dinara uz đačku knjižicu i indeks.
Cena parkinga za automobile je 200 dinara po satu.