Foto: Znanjem do posla

U Smederevu je otvoren Job Info Centar (JIC), na adresi Despota Đurđa 4, koji će mladim ljudima, naročito onim iz teže zapošljivih kategorija, pomoći da definišu svoje karijerne ciljeve, sagledaju svoje veština i interesovanja, dobiju sve informacije o potencijalnim poslodavcima u Smederevu i okolini, slobodnim radnim mestima, mogućnostima za karijerni razvoj i druge usluge karijernog vođenja i savetovanja koje Centar nudi.

Aktivnosti Job Info Centra Smederevo odvijaju se u okviru projekta podizanja zapošljivosti i zapošljavanja „Znanjem do posla – E2E“, koji već osmu godinu podržavaju Vlade Švajcarske i Srbije.

Projektom „Znanjem do posla“ je na nivou Srbije formirana mreža partnerskih organizacija u Knjaževcu, Kruševcu, Pirotu, Kragujevcu, Nišu, Požegi, Šapcu, a od skoro i u Smederevu i Kraljevu. Uloga lokalnog partnera u Smederevu, poverena je organizaciji Pro.Tok21, koja aktivno radi sa mladim ljudima, na ostvarenju ciljeva u oblasti održivog razvoja kao spoja ekologije, društvenih i ekonomskih faktora.

Poslovni prostor Job Info centra, posetili su predstavnici brojnih udruženja, organizacija civilnog društva, škola, privatnog sektora, ali i Nacionalne službe za zapošljavanje.

Jelena Stefanović, koordinatorka komponente za karijerno vođenje i savetovanje programa „Znanjem do posla“ izjavila je da je otvaranje novog Job Info centra u Smederevu nastavak još intenzivnije saradnje sa školama, kompanijama i ostalim korisnicima iz ovog kraja.

„U okviru ovog projekta, imamo priliku da primenimo dobru višegodišnju praksu u karijernom vođenju i savetovanju, , i doprinesemo tome da mladi u Smederevu dobiju priliku, ne samo da nađu posao u skladu sa svojim znanjem i interesovanjem, već i da dobiju dodatnu podršku u karijernom planiranju i sticanju praktičnih radnih veština kroz realno radno okruženje. Aktivnosti i potencijale koje nudi naš Job Info Centar mogu da iskoriste i potencijalni poslodavci, koji u saradnji sa nama mogu da ukažu na to koje su potrebe ovog tržišta rada i koji profili i zanimanja su traženi u njihovom radnom okruženju. Takođe, mladi koji dolaze iz ranjivih grupa dobijaju priliku da u skladu sa svojim mogućnostima, pronađu odgovarajući posao za sebe ili dodatnu edukaciju koja će im omogućiti da sami upravljaju svojom budućnošću i profesionalnim angažmanom“, rekla je Jelena Stefanović i pozvala okupljene da iskoriste potencijal novootvorene kancelarije.

Osnaživanje mladih na njihovom karijernom putu i njihovo povezivanje sa lokalnom zajednicom i privatnim sektorom radi zapošljavanja i kvalitetnijih uslova rada, noseća je ideja programa koji je predstavljen u Job Info centru u Smederevu. Pro.Tok21, koji je ujedno i domaćin događaja, predstavio je okupljenima usluge Centra kao švajcarski model u upravljanju tržištem rada u domaćim uslovima.

„Job info centar Smederevo pruža nezamenjivu podršku mladima u izboru karijere i u snalaženju na tržištu rada. Naš ključni fokus je da omogućimo mladim ljudima da aktivno rade na ličnom i profesionalnom razvoju. Uz podršku našeg centra, mladi mogu detaljno da sagledaju već stečena iskustva i znanja, da istraže karijerne mogućnosti i stvore planove za dalji razvoj. Osim za mlade korisnike, tu smo i za kompanije, kojima obezbeđujemo i stručnu i administrativnu i finansijsku podršku u procesu odabira, obuka i zapošljavanja novih radnika“, rekla je Nataša Rašković, direktorka organizacije Pro.Tok21.

Uloga lokalnih partnera u programu „Znanjem do posla“ jeste da pružaju podatke o stanju na tržištu rada mladima u njihovim sredinama, kreiraju programe obuke na radnom mestu, daju praktične savete za razvoj karijere i profesionalnu obuku i pomažu kompanijama i nezaposlenima da se brže i lakše pronađu i upoznaju.

Projekat „Znanjem do posla“ (E2E) je osmogodišnji partnerski projekat Vlade Švajcarske i Vlade Srbije osmišljen da pomogne mladima da steknu svoja prva praktična iskustva i da im olakša zaposlenje. E2E okuplja ključne aktere koji se bave zapošljavanjem mladih iz Vlade Srbije, privatnog sektora i civilnog društva i promoviše njihovu saradnju za bolje pozicioniranje mladih na tržištu rada. Program promoviše švajcarsku ekspertizu za upravljanje tržištem rada prilagođenu srpskom kontekstu.