Organizovan je i humanitarni turnir na kojem su prikupljena sredstva za Institut za majku i dete

U Čuburskom parku otvoren je prvi besplatni padel teren! Fondacija Mozzart je u srcu prestonice izgradila novi teren gde će Beograđani ubuduće potpuno besplatno moći da uvežbavaju padel smečeve i stiču veštine najbrže rastućeg sporta u svetu. Priliku da prve isprobaju teren imale su brojne poznate ličnosti, ujedinjene u zajedničkom humanitarnom cilju – prikupljanje sredstava za odeljenje onkologije Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“ u Beogradu. 

Snage su odmerili ministar finansija Siniša Mali, nekadašnji teniser Janko Tipsarević, naš najbolji stonoteniser Aleksandar Karakašević, predstavnici fondacije Angelina, glumac Nenad Okanović, teniserka Bojana Jovanović, ali i brojni profesionalni padel igrači koji su bili deo prvog humanitarnog turnira Čuburazz.

Do sada su građani u gradskim parkovima mogli besplatno da koriste fudbalske i košarkaške terene, ali od sada imamo i prvi padel teren na otvorenom. Verujem da će građani uživati u novom sadržaju u Čuburskom parku i igrati padel, sport koji je u ekspanziji u svetu“, rekao je na otvaranju Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine grada Beograda.  

Padel teren u Čuburcu izgrađen je odmah pored košarkaškog, koji je Mozzart obnovio u sklopu svoje čuvene akcije „Sto terena za jednu igru“. Iako se o padelu u našoj zemlji malo zna, podaci Međunarodne padel federacije iz 2023. godine pokazuju da postoji više od 25.000.000 aktivnih igrača u preko 90 zemalja. 

Teren izgleda svetski i drago mi je da su građani dobili priliku da besplatno igraju padel. Ja u početku nisam želeo da ga igram, ali brzo mi se uvukao pod kožu i preporučujem građanima da dođu i isprobaju teren“, istakao je teniser Janko Tipsarević.  

Padelu mnogi predviđaju status olimpijskog sporta u bliskoj budućnosti, a možda će upravo sa Čuburca poteći novi srpski olimpijci što potvrđuje i teniserka Bojana Jovanović, koja je u paru sa trenerom Goranom Komljenovićem osvojila humanitarni turnir. 

Fondacija Mozzart je nagrađivala svaki poen i na kraju je izdvojila 500.000 dinara u humanitarne svrhe, a na inicijativu šampionke, pomoć će biti usmerena odeljenju onkologije Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“. 

„Mnogi ne znaju, ali ja sam prebrodila karcinom nadbubrežne žlezde, lečila sam se upravo na onkologiji Instituta za majku i dete. Veoma sam srećna što će upravo njima ići donacija, to mi je bio dodatni motiv da učestvujem na ovom divnom turniru. Drago mi je i da su građani dobili sjajan teren za padel“, poručila je Bojana.

ULAGANJE U SPORT

Fondacija Mozzart je prošle godine završila projekat obnove sto košarkaških terena širom zemlje, ali nastavlja ulaganja u sportsku infrastrukturu. U narednom periodu akcenat će biti na mini pič terenima, a u planu je izgradnja velikog broja fudbalskih igrališta sa najsavremenijom travom širom Srbije. Cilj ove akcije je da se klincima omoguće još bolji uslovi za bavljenje ovim sportom, uz asistenciju najvećih imena iz sveta fudbala sa ovih prostora. Prvi u nizu mini pič terena otvoren je u Nišu u čast selektora Dragana Stojkovića Piksija, dok se naredni otvara u Srbobranu i biće posvećen Aleksandru Katajiu.