Foto: Marijana Janković

U petak, 26. aprila, u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, otvorena je izložba “Geometrija praznine / Geometry of Void” umetnice Ane Knežević. Ova samostalna izložba naslanja se na njena ranija istraživanja fizičkog i virtuelnog prostora kao bazičnog okvira za dalje delovanje na nivou opažajnog i doživljenog. 

Umetnica Ana Knežević je povodom otvaranja izložbe istakla:

“Geometrija je u svemu što nas okružuje. Sve što postoji ima svoju dužinu, širinu, i visinu. O prostoru, koji takođe ima ove elemente, ne razmišljamo mnogo, uzimamo ga za gotovo kao i vazduh koji dišemo. Kroz svoja prostorno geometrijska istraživanja pokušavam da naglasim prostor praznine, dok stvarajući harmonične izbalansirane situacije izoštravam percepciju posmatrača ka sferama suptilne materije, kao važnog dela stvarnosti”.

Una Popović, kustoskinja izložbe, o delu Ane Knežević je rekla:

“Izložba pravi zanimljivo usložnjavanje u odnosu na ranije radove Kneževićeve gde se sada vizuelna istraživanja svetlosno – zvučnih prostornih instalacija kombinuju sa VR instalacijama, pa se događaj na nivou poimanja energije kroz realan i relativan prostor, temporalizaciju forme, postavlja kao predmet izložbe, ali i autorkina ideja suštine umetnosti”.

 “Geometrija praznine” referiše na među-prostor dobijen u distanci/razlici između fizičkog prihvatanja jasnih i postojećih elemenata, i delanja tela i čula pri uranjanju u konstruisan svet virtualne realnosti. Izložba podrazumeva tri VR instalacije i dve svetlosno-zvučne instalacije u prostoru. Knežević predstavlja VR instalaciju “Orbital Resonance“ (2024) zajedno sa “Magnetic Flower” (2023) i “Sonic Geometry” (2021) koje su prvi put u fizičkom prostoru bile prikazane 2023. godine u Njujorku, na samostalnoj izložbi “Circle of Resonance” u Culture Hub-u.  Saradnici na VR instalacijama su stručnjak Alex Lashkhi iz Tbilisija i Tornike Suldze za VR Sonic Geometry.

Posmatrač pristupa VR radovima uz pomoć Valve Index VR seta, koji se sastoji od laserskih uređaja koji stoje postavljeni u uglove prostora, dijagonalno jedan preko puta drugog obrazujući prostornu mrežu uz pomoć koje se korisnik orijentiše u virtualnom svetu, kao i naočara i slušalica koje deluju kao receptori. Upotrebom džojstika “teleportuje” se iz jednog u drugi prostor. Radovi su imerzivni. Posmatrač ima osećaj telesnog uranjanja u apstraktne prostore koji ga u potpunosti obuhvataju. Dok iz različitih uglova posmatra geometrijske oblike razvija se i skulptoralni odnos prema svetlu te posmatrač “slobodno uranja u svetlosne volumene”.

Izložba traje do 17. juna 2024. godine.

Ana Knežević (Beograd, 1976) interdisciplinarna je umetnica. Kreira svetlosne i zvučne instalacije, crteže i VR instalacije. Od 2017. istražuje nove oblasti koje je uvela VR tehnologija. Dobitnica je CultureHub stipendije i rezidencije u Njujorku 2018. godine kao i nagrade Pollock-Krasner 2017. godine, nagrade CEC ArtsLink u Njujorku 2012. godine i Beogradske nagrade za crtež Fondacije Vladimir Veličković 2009. godine. Osim u Srbiji, samostalno je izlagala u Njujorku, Bostonu, Parizu itd.  Od 2013. godine živi i radi u Njujorku.

Sponzor izložbe je Wiener Städtische osiguranje.