Foto Andja Brstina 

Danas je u Ateljeu 212 održana prva proba predstave „NLO“, po tekstu Ivana Viripajeva, u režiji Isidore Goncić.

Dramu jednog od najznačajnijeg i najizvođenijeg savremenog ruskog autora preveo je Novica Antić. U predstavi igraju Svetozar Cvetković, Svetislav Goncić, Dragana Đukić, Sofija Juričan, Luka Grbić i Đorđe Stojković.

Ivan Viripajev je dramu „NLO“ napisao 2014. godine, a premijerno je izvedena 2015. godine u Varšavi, zatim, 2016. godine u Moskvi, u Teatru „Praktika“, u režiji samog pisca.

U drami, devet lica iz svih krajeva svetau pseudo-dokumentarnom formatu govore o svom susretu sa vanzemaljcima, i pre svega o tome kakve posledice je to iskustvo imalo na njihov život.Pričajući i opisujući najvažnije trenutke svog života na duhovit način, svaka od ovih ispovestipostaje putovanje u unutrašnje biće, otkrivanje neistraženih teritorija, traganje za božanskim načelom, koje je do tada izgledalo nedostižno.Pozorište u osnovi ostaje susret sa nama samima. Ali pošto je lakše putovati svemirom nego pronaći put do sebe, drama„NLO“vodi nas kroz kosmos naših nemira, postavljajući pitanja koja su, u suštini, veća od života. Šta je stvarnost, a šta iluzija?

Dramaturg predstave je Đorđe Kosić, scenografkinja Mina Miladinović, kostimografkinja Maria Marković Milojev, a kompozitorka Irena Popović.

Premijera je planirana za 10. april 2023. godine na sceni „Petar Kralj“.

Biografija pisca

Ivan Aleksandrovič Viripajev, dramski pisac, pozorišni i filmski reditelj i glumac, rođen je 1974. godine u Irkutsku u Sibiru. Živi u Varšavi. Bio je umetnički direktor kultnog moskovskg ekspermentalnog pozorišta „Praktika“.Njegove drame se igraju širom sveta, od Južne Koreje do Njujorka. Kao reditelj radi i postavlja predstave u pozorištima u Evropi i Sjedinjenim američkim državama. Trenutno je suvlasnik i glavni producent pozorišne kuće VEDA PROJECT u Varšavi. Proslavio se dramama „Snovi“, „Kiseonik“, „Život br.2“, „Pijani“, „Iluzije“ koje su izvođene u pozorištima Rusije, Poljske, Nemačke, Izraela, SAD, Srbije, Francuske, a reditelj je i scenarista brojnih dugih i kratkih filmova. Dobitnik je Zlatnog lava za film „Euforija“ na Venecijanskom filmskom festivalu, Festivalu Zlatne maske, Niki, Kinotavru, Međunarodnom festivalu Kontakt (Poljska), Festivalu nove drame, Festivalu Trijumf, Međunarodnom festivalu savremene drame Štukemarkt u Hajdelbergu (Nemačka)…

Drama „Pijani“, u režiji Borisa Liješevića, izvedena je u Pozorištu Atelje 212, 2016. godine i nagrađena je Sterijinom nagradom za najbolju predstavu.