Saznajte sve o odnosu regulatora, banaka i fintech industrije u modernom poslovanju

Ovogodišnja regionalna Evropska mreža žena iz industrije plaćanja (EWPN) održaće se 13. maja u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, sa temom “Regulatori, banke i fintech kompanije pomeraju granice inovacija ZAJEDNO”. Posetioci će, u prestižnoj zgradi Gradske Vijećnice, imati jedinstvenu priliku da saznaju iskustva vodećih stručnjaka iz sveta regulatora, banaka, platnih sistema i fintech kompanija o razmeni znanja i iskustava između zemalja Zapadnog Balkana i ostalih iz regiona koje su već deo EU, poput Hrvatske, Austrije i Grčke. 

Ovogodišnja tema EWPN konferencije ima za cilj da osvetli uticaj i potencijalne domete nove tehnologije u kreiranju naše budućnosti. Reč je o inovacijama poput digitalne imovine, veštačke inteligencije i digitalnog tržišta, koje kroz nove načine interakcije i poslovanja nude širok spektar ostvarivih mogućnosti za dalji razvoj društva, pre svega u vidu održivosti i inkluzivnosti. Međutim, ta vrsta napretka sa sobom nosi i određene izazove i rizike koji se tiču informacijske sigurnosti, zaštite potrošača i integriteta finansijskih usluga. 

Povezivanje s globalnom ekonomijom

Stoga saradnja između regulatora, banaka i fintech kompanija ima ključnu ulogu u svakom narednom koraku, a o samom kontekstu, njihovim mogućnostima, kao i o rizicima koje ove inovacije sa sobom nose na konferenciji će, između ostalih, govoriti i Jelena Đurović, menadžerka za partnerstvo za Srbiju i jugoistočnu Evropu renomirane svetske fintech kompanije Payoneer, koja je od 2023. prva ambasadorka Srbije u EWPN organizaciji i programski direktor ove konferencije.

Payoneer je, kao jedna od vodećih svetskih fintech kompanija koja omogućava preduzetnicima i malim preduzećima da se povežu sa globalnom ekonomijom, posvećen podršci inovativnom poslovanju. Kao platforma za globalna digitalna plaćanja, ulažemo u uspeh naših klijenata, i na taj način, pomažući preduzetnicima na polju njihovog globalnog razvoja, zajedno doprinosimo rastu lokalnih porodica, zajednica i privrede. Zato je EWPN konferencija idealna prilika kako da podelimo svoja iskustva tako i da prikupimo nova za potrebe koncipiranja planova i ideja za sledeće korake. Ovom prilikom želim da istaknem da ovu konferenciju organizuje posvećen tim volonterki iz svih zemalja ove regije. Izražena strast za razvojem inovativnih platnih usluga u kombinaciji sa potražnjom tržišta za ovim aktuelnim temama motivisala nas je da svoje slobodno vreme uložimo u promociju našeg regiona, ali i svih stručnjaka sa ovih prostora koji sasvim sigurno ozbiljno pariraju svetskim“, istakla je ovim povodom Jelena Đurović.

Zajednički cilj ka inovacijama

Kao što je već naglašeno, tema ovogodišnjeg okupljanja, “Regulatori, banke i fintech kompanije pomeraju granice inovacija ZAJEDNO”, naglašava zajednički cilj ka inovacijama koje omogućavaju izgradnju održivog i inkluzivnog sveta, uz istovremeno prepoznavanje i adresiranje povezanih rizika.

Na konferenciji će govoriti mnogi eminentni stručnjaci iz sveta poslovanja, poput Josea Moreno de Barreda, glavnog savetnika za digitalne finansije i fintech-a u IFC-u, članici Svetske banke, zatim Jelena Sretenović, Direktorka Mastercard-a za tržišta Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, Panagiotis Kriaris, globalni stručnjak za otvoreno bankarstvo, Nina Nedanoska, članica izvršnog odbora Sparkasse bank iz Makedonije, Hrvoje Ćosić, CEO Aircash-a, Tanja Imamović, menadžer strateških partnerstava iz Raiffeisen Bank International iz Beča, i mnogi drugi koji će s prisutnima podeliti svoje bogato znanje i iskustvo. 

EWPN je neprofitna organizacija posvećena razvoju industrijskih inovacija, a jedno od njihovih osnovnih načela jeste rad na izgradnji zajednice, sa posebnim osvrtom na pitanja inkluzivnosti i polne raznolikosti. Kroz ovakve događaje, koje vode neplaćeni volonteri, a sav prihod ide na implementaciju i realizaciju programa koji služe zajednici, okupljeni imaju priliku da prošire svoje mreže, uspostave nove kontakte i pronađu moguće partnere za buduće projekte. 

EWPN poziva sve zainteresovane da za više informacija o programu konferencije posete EWPN SEE Conference, Sarajevo 2024 – European Women Payments Network (EWPN). Ukoliko želite dodatne detalje ili planirate učestvovati, molimo vas da se obratite organizatorima na email: see@ewpn.eu kako biste na vreme osigurali svoju ulaznicu.

Konferencija EWPN u Sarajevu predstavlja važan korak ka jačanju regionalne saradnje u oblasti financijskih tehnologija i platnih sistema. Zajedničkim naporima doprinosi se razvoju tržišta koje je otporno, inovativno i usmereno ka budućnosti, koristeći ne samo poslovnom sektoru već i široj zajednici.