Tekst i foto: Ljuba Ivanovič

Muzej savremene umetnosti:Michelangelo Pistoletto

Mikelanđalo Pistoleto, pred otvaranje svoje izložbe predstavnicima medija, kolegama, struci, ljubiteljima umetnosti, gostima predstavio je svoju filozofiju života i svoj rad koji je proistekao iz toga.

Umetnika i prisutne je najpre pozdravila Mirjana Kolarić, direktorka muzeja i kustos izložbe, koja je prvo zahvalila umetniku na održavanju njegove izložbe u Srbiji i Beogradu, a zatim i Italijanskom  institutu na pomoći kod organizacije i održavanja ove izložbe.

Roberto Činkota, direktor Italijanskog instituta za kulturu je rekao da su on i njegova Instutut uvek tu da podrže održavanje ovakvih priredbi.

Nakon toga je Mikelanđelo Pistoleto,  sa puno volje, strasti, poletno i opširno, govorio o svom radu, životnoj filozofiji i željama koje se sve može iskazati samo sa jedmo reči: MIR, svuda u svetu i odmah.

Izložba  pokušava da na dva sprata Muzeja prikaže umetnikov celokupan rad , od 60-tih godina prošlog veka, kada se predstavio umetničkom svetu, do danas,  više od 60 godina. 

Od izloženih radova, možda  pre svega, treba pomenuti Slike ogledala i Veneru od krpa.

Bez obzira na veliki broj reči kojima je umetnik predstavio sebe i svoj rad  najbolje je, naravno, doći i pogledati izložbu i izložena dela i sa svim tim se upoznati direktno, bez posrednika.  

Prva samostalna izložba Mikelanđela Pistoleta u Beogradu organizovana je u saradnju sa Cittadellarte – Fondacijom Pistoleto, udruženjem Zerynthia i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije Ambasade Italije u Beogradu.

Izložba će biti otvorena do 10. septembra 2024. godine.