Završeno je nacionalno studentsko takmičenje ,,Saint-Gobain Architecture Student Contest 2023“ na kome je učestvovalo devet studentskih radova. Petočlani žiri u sastavu prof. dr Nataša Ćuković-Ignjatović sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Miljana Zeković sa Departmenta za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Miomir Vasov sa Građevinsko-arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Nišu, Marko Matejić, MAIN Architects iz Beograda i nekadašnji pobednik takmičenja na nacionalnom nivou i Mina Milinović Balać ispred kompanije Saint-Gobain građevinski proizvodi d.o.o Beograd odlučio je da prvo mesto pripadne Ivi Živković studentkinji Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Ona će predstavljati Srbiju na Internacionalnom nivou ASC 2023 u junu mesecu u Lisabonu.

Na osnovu Pravilnikom definisanih kriterijuma za ocenjivanje, petočlani žiri je doneo odluku da drugo mesto pripadne Nini Čegar i Katarini Dojčev sa Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, a treće  Anđeli Švraki  sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

„Kompleksan projektni zadatak na atraktivnoj lokaciji uspeo je da kod svih učesnika na konkursu aktivira izvanredan kreativni potencijal. Bogato kulturno, istorijsko i arhitektonsko nasleđe Lisabona, specifičan karakter lokalnog stanovništva, kao i potrebe savremenog funkcionisanja i zajedništva u urbanoj strukturi, dobili su svoju interpretaciju u devet veoma kvalitetnih konkursnih radova“ rekla je nakon ocenjivanja prof. dr Nataša Ćuković-Ignjatović sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Takmičenje Architecture Student Contest osmišljeno u Srbiji 2004. godine i skoro dve decenije organizuje se na internacionalnom nivou. Ove godine prijavljeno je 1.600 radova, sa 220 univerziteta iz 32 zemlje i biće dodeljeno 5 nagrada.

Čestitke pobednici Ivi Živković i srećno na predstavljanju projekta na Internacionalnom takmičenju u Lisabonu.