Novi projekat Grada Beča „KLIPSY School“ pruža direktnu podršku đacima u školama u slučajevima psihičkih opterećenja. Prvi put će klinički psiholozi biti direktno postavljeni na školskim lokacijama u opštinama Favoriten i Lizing. Psiholozi mogu kontinuiranim praćenjem pravovremeno i u poznatom okruženju đaka prepoznati psihička opterećenja kod učenika, i ako je potrebno, ponuditi direktnu podršku ili uputiti u odgovarajuću psihosocijalnu ustanovu. Glavna ciljna grupa projekta su deca i mladi u školskom uzrastu. Istovremeno, projekat je usmeren i na obrazovno osoblje i roditelje.

„Cilj projekta je da škola postane mesto bez straha i da đaci s radošću idu u školu. Projekat „KLIPSY School“ ciljano podržava mentalno zdravlje dece i mladih“, istakao je zamenik gradonačelnika i član gradskog veća za obrazovanje, Kristof Viderker.

Predviđeno je da pilot-projekat započne na više školskih lokacija u Beču.

„Prošle godine smo otvorili novu ambulantu za dečju i adolescentnu psihijatriju, a druge slede tokom ove godine. Kroz kontinuirano praćenje u obrazovnim ustanovama, možemo reagovati na psihosocijalne izazove direktno na licu mesta“, rekao je koordinator za psihijatriju, zavisnosti i narkotike Grada Beča, Evald Lohner.

Projekat uključuje i mere za smanjenje predrasuda, strahova i stigmatizacije u vezi sa psihičkim oboljenjima, kako bi se uklonile prepreke za psihosocijalnu pomoć i omogućila brža reakcija. Modularna struktura projekta omogućava prilagođavanje individualnim potrebama dece, mladih i obrazovnog osoblja. Određeni moduli nude „pomoć za samopomoć“, savetovanja, podršku drugih profesija, intervencije u slučaju akutnih kriza, kliničko-psihološku dijagnostiku i terapeutske metode.

Pilot-projekat „Za školu bez straha“ jedan je od deset, koje je Grad Beč odabrao i za čiju realizaciju će do kraja 2025. godine izdvojiti ukupno jedan milion evra.