Company

Foto: Dieter Hartwig

Predstava nemačke koreografkinje Zufit Simon u petak, 24. maja u 20 časova

U petak, 24. maja u 20 časova u Bitef Teatru, nemačka koreografkinja Zufit Simon izvešće plesni perfomans „Radical Cheerleanding“ o plesu kao obliku protesta. Predstava je realizovana u organizaciji Stanice Servisa za savremeni ples, a ulaz je besplatan.

Fizički otpor i koreografisani protesti u javnim prostorima postali su delotvorna i moćna sredstva mirnih demonstracija u kapitalističkim demokratijama. Razvijeno delovanjem queer feminističkih aktivistkinja 1990-ih godina, takozvano „radikalno navijanje“ kombinuje nenasilnu, direktnu akciju sa pozorišnim elementima. Cheerleading nam je dobro poznat kao organizovano navijanje devojaka na sportskim takmičenjima. Tu se koristi performans i podrivaju kodovi navijanja da bi se prenele specifične poruke. Glamur, sjaj i mešavina raznih slogana sastavni su deo ove vesele, satirične alternative militantnim oblicima protesta.

Foto: Dieter Hartwig

Sa žestinom, preciznošću i humorom, heterogeni ansambl predvođen koreografkinjom Zufit Simon, koja se takođe pojavljuje na sceni, postavlja pitanje zbog čega vredi izaći na ulicu.

Zufit Simon je izvođačica i koreografkinja, završila je studije savremenog plesa na Univerzitetu muzičke i scenske umetnosti (HfMDK) u Frankfurtu na Majni. Njeni radovi prikazivani su na festivalima u Italiji, Austriji, Tanzaniji, Češkoj Republici, Poljskoj i Francuskoj.

Beogradsko izvođenje organizuje Stanica Servis za savremeni ples u saradnji sa festivalom Antistatic iz Sofije i Lokomotivom iz Skoplja, uz podršku Gete Instituta.