Koristeći tehnologiju koja stoji iza ChatGPT-a, funkcija rezimira duge prepiske kroz najvažnije citate, kako njeni važni detalji ne bi bili propušteni ili zagubljeni

SAN FRANCISKO, april 2024. Rakuten Viber, vodeća globalna platforma za privatnu i bezbednu razmenu poruka i glasnovnu komunikaciju iskoristila je Open AI tehnologiju u svojoj najnovijoj funkciji baziranoj na veštačkoj inteligenciji, koja korisnicima kreira rezime prepiske iz nepročitanih poruka unutar Viber grupa. Razvijeno da zadovolji potrebe miliona korisnika koji dnevno ne postižu da pročitaju ili odgovore na sve poruke, ovo vrhunsko rešenje nudi besprekoran i brz način da se osnovne informacije iz do 100 nepročitanih poruka u prepiskama filtriraju u pogodni rezime.

AI rezime prepiske izdvaja najvažnije delove prepiske članova Viber grupa i skoro trenutno prenosi najvažnije citate iz tema koje su razmatrane. Takav pristup ne samo da štedi vreme i energiju, već korisnicima značajno pomaže pri donošenju odluka i pospešuje produktivnost. Brzo kreiranje rezimea pomaže korisnicima da ostanu u toku zbivanja, a da pritom ne moraju da prelaze preko dugog propuštenog teksta.

U početku usredsređena na grupne četove, funkcija AI rezimea prepiske će u budućnosti u potpunosti obraditi najpopularniji oblik komunikacije među korisnicima Vibera. Oni će moći da formulišu ključne odluke, tačke delovanja i zaključke iz diskusija kako bi lako i brzo mogli da ih prizovu kao reference za dalje odluke i rad. Zamislite samo kako bi ova pogodnost mogla da koristi roditeljima koji se bave rasporedom školskih aktivnosti svoje dece, sportskim timovima u njihovim grupnim diskusijama, članovima porodice koji planiraju rođendansku zabavu za voljene ili grupama prijatelja koji planiraju putovanja. 

Aktivacija ove funkcije je veoma laka, pa će korisnici koji ulaze u prepisku sa ostalim članovima grupe uz nepročitane poruke dobiti notifikaciju o mogućnosti da im se kreira rezime propuštenog dela razgovora. Važno je napomenuti da će ovi rezimei biti vidljivi samo korisnicima koji ih zatraže, što obezbeđuje privatnost i bezbednost sadržaja.

Privatnost i bezbednost podataka bili su najvažniji faktori u razvoju ove funkcije. Funkcija AI rezimea prepiske ne sadrži nikakve identifikatore osim korisničkih imena, što obezbeđuje da određeni razgovori ne mogu biti eksterno povezani ni sa jednim članom grupe. Pored toga, Viber nema pristup niti skladišti razgovore ili njihove rezimee na svojim serverima, stvarajući bezbedno i privatno korisničko iskustvo.

„U stalnoj smo potrazi za novim i inovativnim načinima da živote naših korisnika učinimo što jednostavnijim“, izjavio je Ofir Ejal, izvršni direktor kompanije Rakuten Viber. „Zbog toga koristimo moć generativne veštačke inteligencije kako bismo im uštedeli vreme i bili sigurni da neće propustiti nijedan važan razgovor. Bilo da se radi o razgovorima sa drugovima iz razreda na temu zadataka za školu ili prijateljima ili članovima porodice koji prave planove za aktivan vikend, naši korisnici će sada moći da brzo nadoknade propušteno i nastave komunikaciju koja im je važna.”

Ova funkcija će fazno postajati dostupna korisnicima u SAD, Filipinima, Ukrajini, Japanu, Bugarskoj i Poljskoj – a uskoro zatim i u još zemalja. Podržana je za iOS i Android platforme i koristi više od 50 jezika.

Rakuten Viber  povezuje ljude bez obzira na to ko su ili odakle dolaze. Globalna baza korisnika nudi niz funkcija kao što su razgovori 1-na-1, video pozivi, razmenu poruka u grupama i ažuriranja i razgovore s omiljenim brendovima i poznatim ličnostima. Rakuten Viber obezbeđuje korisnicima sigurno i besplatno okruženje za deljenje emocija. Rakuten Viber je deo Rakuten Group Inc., svetskog lidera u e-trgovini i finansijskim uslugama.