Milano, maj 2024 – Upravni odbor UniCredit Grupe odobrio je konsolidovane rezultate za prvi kvartal 2024. godine. Izuzetan učinak UniCredit-a u prvom kvartalu 2024. označava 13. uzastopni kvartal kvalitetnog profitabilnog rasta.

Strateški fokus Grupe ka unapređenju poslovanja koji je orijentisan na klijente i fokusiran na efikasnost troškova i kapitala ponovo je dao odlične rezultate, stvarajući čvrstu osnovu za kontinuirani uspeh i rast. 

Kao dokaz transformacije UniCredita, Grupa je isplatila zaradu po akciji (EPS) koja je za 41,8 procentnih poena viša na godišnjem nivou u prvom kvartalu 2024. godine, dok je razgraničena dividenda po akciji (DPS) viša za +63,6 procentnih poena, a materijalna knjigovodstvena vrednost po akciji porasla je za 25 procenata na godišnjem nivou.

Andrea Orcel, predsednik Izvršnog odbora UniCredit Grupe, istakao je: „Godinu smo započeli sa izuzetno snažnom osnovom ostvarujući neto dobit od 2,6 milijardi evra, što predstavlja rast od 24% u odnosu na prethodnu godinu, uz snažan napredak u svim ključnim oblastima. Ovo je podržano znatno povoljnijim okruženjem za ostvarivanje naknada i upravljanje imovinom, našim fokusom na klijente i proizvode, i neto prihodima od kamata. UniCredit je na putu da nastavi sa pružanjem izuzetnih rezultata, a mi smo ponosni što smo vodeći u ovoj industriji.“

Kako je naglasio „kao direktan rezultat UniCredit ulaganja u povećanje raznovrsnih izvora naknada i jačanje naših linija odbrane, kao i fleksibilnost koju nudi višak kapitala, nastavićemo da demonstriramo održivo visoku strukturnu profitabilnost i najbolje u klasi prinose akcionara u različitim makro okruženjima. Nepokolebljivo nastavljamo da gradimo budućnost i ispunjavamo naše težnje za sve zainteresovane strane.“