„Sub_Bar“ je naziv za novi, inovativni koncept događaja gde se sastaju gluve osobe, osobe sa oštećenjem sluha i oni koju čuju, da zajedno uživo iskuse elektronsku muziku putem vibracija. Ovo se postiže pomoću sabvufera. 

U Beču se takav specijalan koncert održava 29. aprila u prostoru „Fluk Vane“ (Flucc Wanne).

„U Fluku to radimo iz razloga što klub u kojem se pušta mnogo tehno-muzike jednostavno ima velike sabvufere“, rekao je organizator Alekandar Hakl.

Na događaju će učestvovati Aleksandra Regal i David Obermaier na analognom sintisajzeru i na bubnjevima.

Oba umetnika imaju ograničene slušne sposobnosti zbog toga nose pojaseve koji mogu da vibriraju (Feelbelts), preko kojih mogu osetiti bas.

„Na pojasu se nalaze mali zvučnici koji emituju bas-frekvencije koje se osećaju. To znači da ako sada na sintisajzeru pritisnem jedno dugme i napravim ton, mogu ga jednostavno osetiti na telu“, objasnio je Hakl. 

Muzika koja će se izvoditi biće na frekvencijama ispod 150 herca. Na koncertima, sabvuferi klub pretvaraju u muzičke prostorije pod pritiskom i na taj način stvaraju priliku za povezivanje i interakciju između onih koji čuju i onih koji ne čuju. 

Projekat „Sub_Bar“ je inicijativa koju podržava Evropska unija, sprovode je Studio „M.A.R.S.“ i „Eufonia“, a prateća je i jedna naučna studija „da bi se dobili uvidi kako bas-muziku stvaraju ljudi sa različito izraženim sluhom“, rekao je Hackl.