Piše: Vlado Markanović

“S ciljem pred očima i najsporiji napreduje brže nego onaj najbrži bez cilja”, govorio je veliki Gete a njegov zemljak Efraim Lesing za cilj kaže: “Budala ga vidi na kraju, pametan u sredini a samo mudar vidi cilj već na prvom koraku”. 

Poznato je da su ljudi od autoriteta i interesa odlučili da izmeste Muzej Nikole Tesle. I vreme je da za velikana svetske nauke nađemo reprezentativniji i svrsishodniji lokalitet. Ali zar nikome nije naum palo da Beogradski Sajam izvanredno mesto – paviljon u koga bi se slivale reke turista. Mesto, da smo ga izmišljali ne bi ga mogli izmisliti boljeg. Kamo sreće da se povela polemika ili javna rasprava ali ne onakva kakvom su davili Beograd nego svetla kao svetlost iz koje je genije crpeo svoje ideje. Optimalna, odgovarajuća, adekvatna, stručna, jasno definisana, pristojna i efikasna.

Da ne pišem o prednostima, svrsishodnosti, kvalifikovanosti, nepristrasnosti ali mislim da bi Sajam zbog svojemonumentalnosti, pristupačnosti i vidljivosti bio Bogom dano mesto za muzej, labaratoriju i Teslinu kulu. Ima tu prostora i za Teslin univerzitet za doktorske studije.

“Mašta ne poznaje drugih zakona osim svojih, ne priznaje druge svrhe osim svoje sopstvene igre, ne zna za doslednost ni odgovornost”, pisao je naš Nobelovac Ivo Andrić. Ali bilo je to drugačije vreme, tako da bi današnju doslednost i odgovornost mogli pretvoriti u energiju, stvaralački naboj i promenu javne odluke da se Sajam pretvori u ovu grandioznu ideju.

Beograd na vodi, ušće Save u Dunav, auto-put, aerodrom, autobuska i železnička stanica. Infrastruktura i odredište koju je mogla da stvori samo mudra glava u saglasju sa prirodom.

Avioni, vozovi, autobusi, kruzeri – namere, želje, potrebe, čežnje, opsesije, preokupacije, obaveze različitih afiniteta pohrlile bi iz regiona, Evrope i celog sveta.

Jer, Tesla je najveći svetski resurs,  potencijal izazov, duhovnost i brend u mislećem, osećajnom i korisnom smislu.

“Ko o čemu baka o uštipcima”. Tako će “neobavešteni” tumačiti ovo moje pisanije i opsednutost Planetarnim Teslom.  Ali sloboda mi daje za pravo da se koristim vlastitim razumom. Da maštam i da imam viziju. Beograd ima šansu da se po broju turista približi Beču, Pragu, Budimpešti. Sa Teslom za barem dva miliona turista godišnje. Onaj ko ima mašte, ali ne i cilja kao da ima krila ali nema točkove na noge.

Premeštanje Muzeja Nikola Tesla u prostor Termoelektrane “Snaga i Svetlost jeste bolje rešenje od železničke stanice ali sigurno nije od Sajma”.

Novi Sad, 30.01.2024.

Foto: Screeshot naslovne strane sajta

tesla-museum.org