Kao i svake godine pokloni su neizostavan i centralni deo božićnih praznika.

Prema sopstvenim navodima 88 odsto, oko 1,5 miliona, Bečlija će kupiti božićne poklone.

„Više od 10 miliona paketića će završiti ispod jelki u Beču”, kaže Margarete Gumpreht, rukovodilac odeljenja za trgovinu u Privrednoj komori Beča.

Rejting najomiljenijih bečkih poklona pokazuje da igračke, odeća i tekstil, ali i kozmetika i knjige ne smeju nedostajati tokom božićne večeri. Iako se inflacija odražava na ponašanje potrošača Božić bez pokolna je nezamisliv, a posebno se ne štedi kada su u pitanju deca i unuci. Igračke su opet na prvom mestu najpopularnijih poklona. Hladno vreme je važan podsticaj za kupovinu odeće i obuće.

Trećina Bečlija poklanja nešto poput jakne, džempera, rukavica ili torbe. Iz oblasti kozmetike traženi su parfemi i visokokvalitetne kreme za lice. Što se knjiga tiče, sve se češće poseže za audio knjigama, ali tvrdi i meki povezi i dalje dominiraju s velikom većinom. Posebno su popularni beletristika, priručnici, dečije i omladinske knjige, kao i stručna literatura.


Prosečno se kupuje sedam poklona, a troškovi za njih iznose 290 evra.

„Bečlije ulažu puno truda u izbor poklona. Prošle godine su se dosta poklanjali vaučeri, dok se ove godine više naginje ka poklanjanju nečega odabrano sa ličnim pečatom”, dodaje Gumpreht.

Lista omiljenih poklona Bečlija:

 1. igračke: 33%
 2. odeća/ tekstil: 32%
 3. kozmetika: 30%
 4. knjige: 27%
 5. vino i drugi proizvodi: 26%
 6. nakit: 21%
 7. novac: 21%
 8. vaučeri za usluge (npr. putovanja): 20% (2022: 29%)
 9. eletronika: 10%
 10. vaučeri za robu (npr. odeća): 10% (2022: 32%)
 11. sportski artikli: 10%
 12. električni uređaji (domaćinstvo, računar, mobilni): 8%

© clint patterson_unsplash © mel poole_unsplash © freestock_unsplash