• Prodaja poslovne jedinice Cirkularna ekonomija kompanije Stellantis je porasla 18% u 2023.
  • Njena 4R strategija je postigla snažan rast na globalnom nivou, zahvaljujući rastu prodaje Ponovne proizvodnje od +14% i rastu prodaje Ponovne upotrebe od +63%.
  • U 2024. godini, poslovna jedinica Cirkularna ekonomija kompanije Stellantis nastavlja svoj trend rasta: proširenje portfolija ponovno proizvedenih delova, lansiranje B-Parts ponude ponovno upotrebljenih delova u Severnoj Americi, finalizovanje zajedničkog poduhvata sa kompanijom Orano za recikliranje baterija.
  • Poslovna jedinica Cirkularna ekonomija daje ključni doprinos Stellantisovom planu „Dare Forward 2030“.

Amsterdam, mart 2024. godine – U 2023. godini, poslovna jedinica Cirkularna ekonomija, jedna od sedam rastućih poslovnih jedinica istaknutih od strane kompanije Stellantis u svom strateškom planu „Dare Forward 2030“, je još jednom demonstrirala svoj dinamizam, potencijal i ključnu ulogu u kompaniji, posebno za njen cilj da postane ugljenično neutralna korporacija do 2038.*

Jedinica Cirkularna ekonomija kompanije Stellantis, koja se zasniva na strategiji 4R – ponovna proizvodnja, popravka, ponovna upotreba i reciklaža (Reman, Repair, Reuse, Recycle) – ostvarila je rast globalne prodaje od 18% u 2023. godini, u poređenju sa prethodnom godinom. U svim 4R jedinicama, sveukupni portfolio održivih delova kompanije Stellantis je značajno porastao, i sada pokriva 15,2% postprodajnih potreba kupaca.

Poslovanje Cirkularne ekonomije Stellantisa se širi globalno. U novembru 2023. godine, Stellantis je otvorio prvi SUSTAINera Centar za cirkularnu ekonomiju u fabrici Mirafiori (Torino, Italija), koji se bavi ponovnom proizvodnjom motora, menjača, i visokonaponskih EV baterija, kao i prepravkom i rasklapanjem vozila, stvarajući centar izvrsnosti koji ima za cilj da industrijalizuje iskorištavanje i održivu ponovnu upotrebu delova i materijala.

U Evropi u 2023. godini, Stellantis je stvorio SUSTAINera VALORAUTO SAS, zajednički poduhvat sa kompanijom Galloo, kako bi se fizičkim i pravnim licima ponudilo sveobuhvatno rešenje za preuzimanje i reciklažu vozila kojima je istekao radni vek, i pokrenuo onlajn servis početkom januara 2024. (www.valorauto.com). Stellantis je takođe potpisao Memorandum o razumevanju sa kompanijom Orano, o budućem zajedničkom poduhvatu za recikliranje baterija električnih vozila u Evropi i Severnoj Americi.

U Brazilu, SUSTAINera je osvojio Automobilsku poslovnu nagradu za 2023. u kategoriji ESG. Ova nagrada odaje priznanje inovativnim kompanijama orijentisanim na budućnost koje imaju pozitivan uticaj na automobilski i sektor mobilnosti.

Ponovna proizvodnja u srcu uspeha Cirkularne ekonomije kompanije Stellantis

Ponovna proizvodnja je glavni stub u 4R strategiji kompanije Stellantis u Cirkularnoj ekonomiji. Sa rastom prodaje od 14% u 2023. godini, marka SUSTAINera je još jednom dokazala svoju sposobnost da ispuni potražnju za održivim i pristupačnim automobilskim delovima.

U 2023. godini, SUSTAINera je proširila svoju ponudu ponovno proizvedenih delova na 38 linija proizvoda, zahvaljujući predstavljanju prve ponovno proizvedene vetrobranske video kamere, razvijene u partnerstvu sa kompanijom Valeo, i postala je pionir u liniji ponovo proizvedenih ADAS proizvoda. Takođe, SUSTAINera je proširila svoju ponudu ponovno proizvedenih SCR rezervoara (Selective Catalytic Reduction rezervoara) u Evropi sa 17 dodatnih brojeva delova koji odgovaraju mnogim modelima Sellantisovog portfolija koji ispunjavaju Euro 6.1/6.2 standarde.

U Severnoj Americi, SUSTAINera je proširila svoj izbor ponovno proizvedenih sistema prenosa, prošireno na modelsku godinu 21 i HEMI motore, pokrivajući modelske godine od 2017. do 2020. i istovremeno unapređujući njihovu sposobnost da ispuni potrebe kupaca razvijanjem unapređenih prilika za izvora osnova.

Vraćanje osnova (korišćenih delova) je ključno za poslovanje ponovne proizvodnje. Kako bi upravljao time putem svoje dilerske mreže za optimizaciju logističkih tokova, u 2023. godini Stellantis je lansirao „Back in the Box“, novi standardni IT integrisani sistem za proširenu Evropu, a globalni razvoj i uvođenje se planira u dolazećim mesecima.

Popravka, ponovno korišćenje, recikliranje: izuzetna dinamika

Strateško poslovanje ponovne proizvodnje nije jedina priča o uspehu u 2023. Prodaja korišćenih originalnih delova više brendova koju pokreće ekskluzivna platforma B-Parts koju koriste privatni kupci i Stellantis mreža, putem portala e-trgovine (www.b-parts.com) je skočila 63% prošle godine u poređenju sa 2022. i sada pokriva 160 zemalja širom sveta. B-Parts sada ima zalihu od 7 miliona korišćenih delova, evropski rekord koji je došao iz sertifikovanih centara za rasklapanje, što je rast od 31% u poređenju sa 2022. Poslovanje Popravke rezervnih delova se proširilo zahvaljujući širem izboru popravke elektronike. Što se tiče visokonaponskih baterija, sada ima 24 Centra za e-popravke u Proširenoj Evropi, Izraelu, Japanu i Južnoj Koreji.

Aktivnosti reciklaže: Stellantis je skupio 2 miliona auto delova za reciklažu u 2023. godini, sa rastom od 84% u obnavljanju delova recikliranjem. U Proširenoj Evropi i Severnoj Americi, Stellantis je počeo da reciklira aluminijum od alu-felni.

2024: ciljevi su rast i njegovo ubrzavanje

U 2024. godini, Stellantisova poslovna jedinica Cirkularna ekonomija namerava da poveća rast ostvaren u 2023. Ovaj rast je podržan proširenim izborom održivih delova (ponovno proizvedenih, popravljenih, ponovno iskorišćenih i recikliranih) za ispunjavanje još šireg opsega potreba kupaca. Namenski vebsajt (www.sustainera.com) je pokrenut kako bi se unapredila ponuda SUSTAINera proizvoda i svest o inicijativama.

Kao deo globalnog pristupa, Stellantis će takođe više koristiti eko ambalaže – reciklirane, pogodne za reciklažu i ponovnu upotrebu – predstavljene 2023. godine, tako što će ih učiniti normom za sve svoje dobavljače u proširenoj Evropi, pre evropskih standarda za 2030. Ova politika se takođe postepeno uvodi u drugim regionima sveta.

U 2024. godini, Ponovna proizvodnja ostaje ključni stub poslovanja Cirkularne ekonomije kompanije Stellantis. U proširenoj Evropi i Severnoj Americi, novi ponovno proizvedeni delovi će se dodati u portfolio, uključujući i ponudu ponovno proizvedenih delova više brendova, omogućavajući nam da pružimo pristupačno rešenje široj bazi kupaca.

Nakon konsolidovanja svoje pozicije na evropskom tržištu, B-Parts će nastaviti svoju međunarodnu ekspanziju i počeće svoje poslovanje u SAD-u krajem marta, označavajući strateški korak ka poziciji globalnog igrača, unapređujući poslovanje Ponovnog korišćenja SUSTAINera.

U 2024. se očekuje finalizacija zajedničkog poduhvata sa kompanijom Orano, osnažujući poziciju Stellantisa u lancu vrednosti baterija električnih vozila obezbeđivanjem dodatnog pristupa kobaltu, niklu i litijumu potrebnim za elektrifikaciju i energetsku tranziciju.

Rast poslovne jedinice Cirkularna ekonomija i planovi za ekspanziju dobro napreduju ka dostizanju prihoda od 2 milijarde evra do 2030. kao deo strateškog plana „Dare Forward 2030“ kompanije Stellantis, i igra ključnu ulogu u cilju postizanja neto karbonske neutralnosti kompanije do 2038.*

(*) Sa jednocifrenim procentualnim nadoknadama preostalih emisija.

# # #

O Stellantisu

Stellantis N.V. (NYSE: STLA/ Euronext Milan: STLAM / Euronext Paris: STLAP) je jedan od vodećih svetskih proizvođača automobila koji ima za cilj da pruži čistu, bezbednu i pristupačnu slobodu mobilnosti za sve. Poznat je po svom jedinstvenom portfoliju kultnih i inovativnih brendova kao što su Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, DS Automobiles, Fiat, Jeep®, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram, Vauxhall, Free2move i Leasys.  Stellantis sprovodi „Dare Forward 2030“, svoj hrabri strateški plan koji otvara put za postizanje ambicioznog cilja da postane karbonski neutralna tehnološka kompanija za mobilnost do 2038. godine, istovremeno stvarajući dodatnu vrednost za sve zainteresovane strane. Za više informacija, posetite www.stellantis.com