Počeo Art Weekend Belgrade 2024

Datum: 6 – 16. jun 2024.

Lokacija: Više lokacija u Beogradu

Četvrti po redu Art Weekend Belgrade (AWB) otvoren je sinoć izložbom Questions of Belonging/Pitanja pripadnosti” i spektakularnim performansom GRADsky agent show #3, koji je oduševio prisutne muzičko-plesnim i vizuelnim izražajem u KC Gradu i Španskoj kući. Ova manifestacija, koja traje do 16. juna 2024. godine, organizovana je od strane Kulturnog Fronta i KC Grada sa ciljem da podrži i promoviše domaću kreativnu scenu, kao i da omogući umetnicima iz Srbije da se povežu i sarađuju sa internacionalnim umetnicima i kustosima. 

Foto: Bojan Kovačević

Prisutnima su se na otvaranju obratili inicijatorka i umetnička direktorka Art Weekend Beograd manifestacije, Ljudmila Stratimirović i Dr. Christoph Veldhues, direktor instituta i odeljenja za kulturne programe Goethe-Institut Beograd. 

Ovogodišnja centralna izložba nosi naziv „Pitanja pripadnosti/Questions of Belonging”, a temu je inspirisala Merle Radtke, renomirana direktorka Kunsthalle Munster i gošća kustoskinja ovogodišnjeg AWB-a, reflektujući na pitanje pripadnosti u savremenom društvu. Na četiri lokacije u užem centru Beograda umetnici će promišljati i odgovarati na ovu danas naročito aktuelnu temu. 

Pored glavne izložbe, posetioci će moći da učestvuju u avanturističkom treasure hunt-u, otkrivajući „umetničko blago“ na različitim lokacijama širom grada. Inicijatorka i umetnička direktorka Art Weekend Beograd manifestacije, Ljudmila Stratimirović, najavila je bogat program, koji se realizuje u saradnji sa muzejima, galerijama i nezavisnim kulturnim centrima. Kompletan program možete pogledati na sledećem linku: AWB Program 2024 

AWB 2024 su podržali EUNIC SrbijaNacionalni instituti za kulturu Evropske unije u Srbiji, Goethe-Institut, Ambasada Portugala, Italijanski Institut za kulturu, Ambasada Finske, Hungarikum centar, Češki Dom, Austrijski kulturni forum, SBB, Ministarstvo kulture Republike Srbije i Earth PR.

i.