Svetla će biti ugašena u 33 zgrade širom Grupe u znak podrške planeti

:Foto: Amir Hamzagić

Milano, mart, 2024 – Danas, u subotu 23. marta u 20.30h po lokalnom vremenu, UniCredit će ugasiti svetla u 33 svoje zgrade u deset zemalja, na šezdeset minuta. To će obeležiti sedamnaestu uzastopnu godinu učešća ove panevropske banke u globalnoj inicijativi „Sat za našu planetu“.

Od svog početka 2007. godine, inicijativa “Sat za našu planetu” Svetskog fonda za prirodu (WWF) poznata je po simboličnom trenutku „gašenja svetla“, kada pojedinci iz celog sveta isključe svoja svetla kako bi pokazali podršku planeti i podigli svest o životnoj sredini i povezanim pitanjima.

Prošle godine, više od 410.000 sati dali su našoj planeti pristalice inicijative u 190 zemalja i teritorija.

Ove godine „Sat za našu planetu“ nastavlja da širi svoju inicijativu izvan isključivanja svetla.

Pozivom „Isključite se. Dajte jedan sat za Zemlju“, WWF će iskoristiti „Sat za našu planetu“ da osvetli gubitke u prirodi i klimatsku krizu, inspirišući akciju i zalažući se za hitne promene.

Svake godine učestvujemo u inicijativi ‘Sat za našu planetu’ jer znamo da organizacije kao što je naša moraju da daju primer u preduzimanju usklađenih akcija protiv klimatskih promena i gubitka prirode. Naša posvećenost našim zajednicama, našim ljudima i našoj planeti prevazilazi jednostavno označavanje polja – ESG principi predstavljaju jedan od pet strateških imperativa naše dugoročne UniCredit Unlocked strategije i mi ih ugrađujemo u sve što radimo. U tu svrhu, nedavno smo predstavili naš plan NetZero tranzicije, koji predstavlja način na koji integrišemo ESG u sve naše osnovne poslovne aktivnosti, uključujući upravljanje sopstvenim uticajem na životnu sredinu.” istakla je Fiona Melrouz, direktorka za Strategiju Grupe i ESG u UniCreditu.

:

UniCredit nastoji da smanji svoje direktne i indirektne uticaje na životnu sredinu, dok igra aktivnu ulogu u zelenoj tranziciji Evrope. 

Nakon što se pridružila NetZero bankarskoj alijansi 2021. godine, banka je postavila NetZero ciljeve za 2030. za sopstvene emisije i 2050. za svoj portfolio finansiranih emisija.

Takođe, Grupa je postavila dodatne privremene ciljeve za 2030. godinu, za smanjenje finansiranih emisija u tri sektora sa najintenzivnijim emisijama ugljenika u portfoliju kredita: nafta i gas, proizvodnja električne energije i automobilska industrija – dodajući ciljeve za sektor čelika u januaru ove godine.

Štaviše, UniCredit radi na suzbijanju svog uticaja na životnu sredinu tako što nabavlja električnu energiju iz obnovljivih izvora, poboljšava energetsku efikasnost svojih prostorija i centara podataka, podržava svoje ljude rešenjima za održivu mobilnost i snabdeva se od ekološki prihvatljivih dobavljača.

Istovremeno, banka je smanjila sopstvene emisije gasova sa efektom staklene bašte (opseg 1 i 2, tržišno) za 28% u odnosu na 2021. Godinu.

Da bi konkretno pokazao kako su ESG vrednosti ugrađene u čitavu banku, UniCredit je takođe potpisao ugovor o finansiranju biodiverziteta kao prva banka iz Italije na COP15, između ostalih obaveza.

Naš Integrisani izveštaj za 2023. detaljno opisuje kako nameravamo da stvorimo održivu vrednost tokom vremena u okviru zajedničkog cilja osnaživanja zajednica da napreduju, kao i kako pratimo uticaj aktivnosti banke na prirodni kapital.

Više detalja možete pronaći na našem namenskom mikro sajtu ovde.