Foto: Amir Hamzagić

Grupa je osvojila devet Euromoney nagrada za izvrsnost, zadržavši i titulu najbolje banke u Italiji

Milano, jul 2023 – UniCredit je proglašena za najbolju banku u centralnoj i istočnoj Evropi na Euromoney nagradama za izvrsnost. Grupa je osvojila ukupno devet nagrada, osim pet osvojenih 2022. godine i zadržala krunu kao najbolja banka u Italiji.

U CIE UniCredit je takođe osvojila nagrade za najbolju banku u Austriji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj i Hrvatskoj.

U vezi sa priznanjem za najbolju banku u CIE, Euromoney je prokomentarisao: “Tokom prošle godine, veliki deo konkurencije bio je u procesu različitih akvizicija, tako da je UniCredit-ov potencijal za organski rast u centralnoj i istočnoj Evropi postao jasniji. Banka je zabeležila snažan rast broja klijenata – posebno u zemljama kao što su Rumunija i Srbija, gde njen tržišni udeo najviše raste – kao i rast u segmentu unakrsne prodaje proizvoda kao što su osiguranje i upravljanje imovinom. Ovom uspehu u velikoj meri doprineo je UniCredit-ov razvoj digitalnog bankarstva – sa većom digitalizacijom hipoteka, potroša

kih kredita i tekućih ra

una u Češkoj Republici i Slova

koj, na primer i njegovim naporima da smanji broj proizvoda za maloprodaju, podsti

ući veću efikasnost i fokus”.

Ovaj uspeh zasniva se na istorijski snažnom prisustvu banke u regionu CIE, gde je osvojila nagrade za najbolju banku za transakcione usluge u četiri od poslednjih pet godina, kao i najbolju banku za upravljanje imovinom.

Kao i prethodnih godina, kriterijumi ocenjivanja uključuju profitabilnost, rast, relativni učinak u poređenju sa kolegama i sposobnost prilagođavanja promenljivim tržišnim uslovima i potrebama klijenata.

Komentarišući ovogodišnji uspeh, Andrea Orcel, CEO UniCredit-a, izjavio je: Ove nagrade potvrđuju našu transformaciju, koja je prvenstveno vođena privrženošću i posvećenošću naših ljudi. U isto vreme, to je odraz naše bliske saradnje sa klijentima, u zemljama u kojima smo prisutni. Čestitam mojim kolegama na neverovatnom trudu, i hvala našim klijentima na kontinuiranom poverenju.”

U našoj UniCredit Unlock strategiji, Centralna i Istočna Evropa su se oduvek smatrale oblastima rasta. Rezultati koje smo ostvarivali iz kvartala u kvartal potvrđuju da smo na pravom putu. Ono što nas izdvaja na tržištu su stalni fokus na simplifikaciji i digitalizaciji, kao i na ugrađivanju održivosti u sve što radimo. Naša ključna snaga je tim posvećenih kolega, fokusiranih na osnaživanje rasta od 6,3 miliona i povećanje baze individualnih i korporativnih klijenata u regionu. Motivisani smo da svakodnevno jačamo njihovo poverenje u nas i da budemo njihov finansijski partner u poslovanju“, komentarišu Đanfranko Bisanji i Teodora Petkova, koji su do prošle nedelje bili direktori za Centralnu Evropu i direktor za Istočnu Evropu UniCredita. Sada oboje imaju svoje nove odgovornosti u UniCredit-u, gde je Đanfranko Bizanji imenovan za direktora Grupnih operacija, dok je Teodora Petkova postala direktorka za Centralnu i Istočnu Evropu.

Euromoney Awards for Excellence ustanovljene su 1992. godine i smatraju se programom vodećih nagrada za globalnu bankarsku industriju – identifikujući „najbolje od najboljih“ u svim zemljama koje nude bankarske usluge.

Celokupna lista kategorija u kojima je UniCredit prepoznat kao:

  • Najbolja banka u Austriji
  • Najbolja banka u Bosni i Hercegovini
  • Najbolja banka u Bugarskoj
  • Najbolja banka u Centralnoj i Istočnoj Evropi
  • Najbolja banka u Hrvatskoj
  • Najbolja banka u Italiji
  • Najbolja investiciona banka u Italiji
  • Najbolja banka za transakcijske usluge u Centralnoj i Istočnoj Evropi
  • Najbolja banka za upravljanje bogatstvom u Centralnoj i Istočnoj Evropi

***

O UniCredit-u:

UniCredit je panevropska komercijalna banka sa jedinstvenom ponudom usluga u Italiji, Nemačkoj, centralnoj i istočnoj Evropi. Naša svrha je da osnažimo zajednice da napreduju, pružajući najbolje u klasi za sve zainteresovane strane, otključavajući potencijal naših klijenata i naših ljudi širom Evrope.

Opslužujemo više od 15 miliona klijenata širom sveta. Oni su srce svega što radimo na svim našim tržištima. UniCredit je organizovan kroz četiri ključna regiona i dva centra za razvoj proizvoda, korporativnih i individualnih rešenja. Ovo nam omogućava da budemo bliski našim klijentima i da iskoristimo iskustvo cele Grupe za razvoj i ponudu najboljih proizvoda na svim našim tržištima. Digitalizacija i naša posvećenost principima ESG-a su ključni pokretači naših usluga. Oni nam pomažu da pružimo izvrsnost našim zainteresovanim stranama i kreiramo održivu budućnost za naše klijente, naše zajednice i naše ljude.

Za više informacija molimo vas da kontaktirate: pr@unicreditgroup.rs & mediarelations@unicredit.eu