Jana Adamović - deo projekta

Strip autorke Jana Adamović i Tais Gimar izabrane na petom konkursu Ukrštenih umetničkih rezidencija između Srbije i Francuske

Jana Adamović iz Srbije i Tais Gimar iz Francuske biće nove rezidentkinje, u okviru petog konkursa Ukrštene umetničke rezidencije između Srbije i Francuske u oblasti stripa.

Jana Adamovićće od 20. oktobra do 20. decembra biti rezidentkinja Kuće autora u Angulemu u Francuskoj, a nju je odabrala stručna komisija iz ovog grada. Janin nagrađeni strip-projekat „Poreklo izraelsko-arapskog konflikta”, prema rečima ove umetnice, treba da ponudi objektivan istorijski pregled korena izraelsko-palestinskog sukoba. U pitanju je adaptacija istoimene knjige istoričara Žorža Bensusana (Georges Bensoussan), poverena iskusnoj scenaristkinji i spisateljici Danieli Mase (Danièle Masse) i umetnici Jani Adamović. Strip je predviđen da izađe u formatu grafičke novele u jednom tomu od 120-150 strana, a objaviće ga Grupa Delcourt, odnosno njen ogranak Soleil.

Tais Gimar (1997) će svoju rezidenciju imati u Pančevu tokom oktobra 2024, kada će biti i gošća desetog izdanja Nova Festivala u Pančevu. Njen projekat prati junakinju Leoni koja kreće u četvrti razred, i svira trubu od svoje sedme godine. Sluša rok muziku i teško nalazi svoje mesto kako u muzici, tako i u školi. Na nagovor prijatelja, prijavljuje se na društvenu mrežu gde upoznaje dečaka iz svoje škole, godinu dana starijeg, i preko zajedničkog muzičkog ukusa počinju da grade vezu. Ovo prijateljstvo im postepeno omogućava da se afirmišu u često surovom svetu škole. Kroz ovu priču autorka želi da govori o izgradnji identiteta u adolescenciji, o potrazi za identitetom u okruženju gde je pritisak grupe stalno prisutan.

Konačnom izboru rezidenata prethodila je uža selekcija u Srbiji i Francuskoj, koju su realizovali domaći partneri na projektu Ukrštenih rezidencija – Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo i Agencija Komunikart za Srbiju, i stručna komisija u Angulemu u Francuskoj. Kao tri najbolja u Srbiji, izdvojeni su projekti Jane Adamović, Jelene Đorđević, i Bojana Zavišina. Među troje najboljih kandidata iz Francuske, uz Tais Gimar bili su Polin Leser i Nikola Andreani.

Jana Adamović (1989) je strip autorka iz Beograda. Profesionalno se bavi stripom preko deset godina. Karijeru je započela kao koloristkinja na serijalima „30 srebrnjaka“ (30 Deniers, tome 3; Pécau, Kordey, Editions Delcourt, 2014) i „Mi, mrtvi“ (Nous les morts, tomes 1-4; Macan, Kordey; Editions Delcourt, 2015), da bi ubrzo dobila posao crtačice i koloristkinje na dva albuma serijala „Dan D“ (Jour J, tomes 27 et 36, Editions Delcourt, 2017, 2019). 2022 godine, u SAD-u objavljena je njena grafička novela „Rewild“ u izdanju Dark Horse Comics / Berger Books, pod uredništvom čuvene Karen Berger. Njeni strip albumi i kratki stripovi objavljeni su u Francuskoj, SAD, Španiji, Nemačkoj, Austriji, Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji. Tokom 2023. učestvovala je na dva ključna domaća strip izdanja : antologija kratkog stripa „Kod kuće“ i „Dosta je sa ćutanjem – priče o interseks osobama“. U oktobru 2019. godine odlikovana je francuskim ordenom viteza reda Umetnosti i književnosti.

Tais Gimar – deo projekta

Tais Gimar rođena je u Nantu 1997. godine. Nakon maturiranja, studirala je na Visokoj evropskoj školi za sliku (Ecole Européenne Supérieure de l’Image, EESI) u Angulemu, gde od tada živi. Ove studije upisala je da bi izučavala strip, ali je paralelno istraživala i druge umetničke prakse, a posebno vajarstvo. Naredne godine ulazi u izdavačke vode baveći se građanskom službom u izdavačkoj kući Biscoto, istovremeno stvarajući kratke strip priče. Tokom leta 2022. učestvuje u Letnjem programu, rezidenciji koju nudi umetnička škola Grand Angoulême, a od septembra 2022. do septembra 2023. učestvuje u rezidenciji u Kući autora u Angulemu.

Da podsetimo, u okviru posete predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona Srbiji, 2019. godine je potpisan Sporazum o saradnji u oblasti kulture i stripa između francuskih i srpskih institucija. Projekat Ukrštene umetničke rezidencije iz oblasti stripa Srbija – Francuska je rezultat tog Sporazuma, i podrazumeva uspostavljanje strip rezidencija između dve zemlje.

Dosadašnji rezidenti u Angulemu bili su Dragana Radanović sa projektom „Nova slika detinjstva – eksperimenti” (2020), Ilija Jakovljević s projektom “Big Rock Energy” (2021), Anđela Janković sa projektom “Normalni događaji / Normal events” (2022) i Boris Stanić s projektom “Đogul Tiranin 2”. Francuska rezidentkinja u Pančevu 2020. Alize de Pen je razvijala strip album od 120 strana o nuklearnoj katastrofi, 2021. Kler Bro je razvijala projekat „La Chiâle“ (Cmizdrenje), Leopold Pridon je 2022. razvijao projekat „Aljoša je nestao“, dok je Madlen Pereira pripremala projekat „Sidonine ljubavi / Les amours de Sidonie“.