Maja Herman Sekulić proglašena za jednu od „50 nezaboravnih žena Evrope“

Naša ugledna književnica, pesnik i prevodilac,  Maja Herman Sekulić, izabrana je kao jedini predstavnik naše zemlje među 50 znamenitih žena i stubova kulture Evrope.

Ona je do sada i jedina Srpkinja koja je odbranila doktorat na prestižnom univerzitetu Prinston u SAD-u, a sada je i potpredsednik Internacionalne Akademije Etike (IEA) iz Indije i zvanično je bila proglašena za višestrukog ambasadora kulture, knjževnosti i dobre volje pod pokroviteljstvom UNESKA. Ona ima i počasnu titulu “Globalne ikone poezije“, i jedna je od naših najviše nagrađivanih umetnica u svetu. 

Maja Herman Sekulić, foto Jelena Mandić

Profil Maje Herman Sekulić pojaviće se u 3. tomu “Evropa“ velikog Stokholm projekta u  5 tomova, od kojih svaki pokriva po jedan od pet kontinenata, a čiji je autor uvažena dr Žanet Tibursio Markes, ideolog, arhitekta, globalni lider Unije hispanoameričkih pisaca i predsednik organizacije Mil Mentes i Forbsa iz Meksika. U žiriju su bili kandidat za Nobelovu nagradu za mir, Eva Lijanu Petropulo, ambasador i popularni dečji pisac iz Grčke, i  prof. dr Kristijan Titse, predsednik Udruženja za mir (UNAccc) iz Argentine.

Pored ovog velikog priznanja za našu autorku i našu zemlju, Maja Herman je nedavno proglašena i za Počasnog osnivača Dana grčkog pesnika Konstantina Kavafija u Valosu, a njene pesme su objavljene u najčitanijem grčkom književnom časopisu Polis.

Ugledni izdavač “Štampar Makarije“ upravo je izdao dve njene knjige: Skice za portrete, 3. izdanje, u kojima se nalaze eseji i razgovori sa velikim svetskim imenima sa kojima se družila i sarađivala, od Fraja i Bluma do Brodskog ili Dilana, kao i njene studije Književnost prestupa kao teorije parodije kod Džojsa, Mana i Belog. Obe knjige su odavno postale nezaobilazno štivo na nekim katedrama anglistike i komparativne književnosti.

Takođe, doajen naše režije Zdravko Šotra upravo je zavšio scenario po romanu ove spisateljice Devet života Milene Pavlovic Barili, koje se prvo pojavilo u izdanju Galerije i Fondacije Barili iz Požarevca, a potom u Italiji dobilo nagradu za „najbolji strani roman“ prošle godine, i sada se očekuje drugo izdanje u dva toma kod većeg italijanskog izdavača.