Foto:Pixabay

Redakcija portala Energija Balkana u saradnji sa Elektroprivredom Srbije AD i pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike orhanizuje Međunarodnu stručn konferenciju „Značaj energetske efikasnosti na smanjenje potrošnje električne energije“.

Konferencija će se održati 13. decembar 2023. od 10 do 14h. u Press Centar UNS-a, Knez Mihailova 6/3

Učestvovaće predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva finansija,

  • Dejan Popović, predsednik Saveta Agencije za energetiku Republike Srbije – POTVRĐEN
  • Radovan Stanić, izvršni direktor za snabdevanje Elektroprivrede Srbije AD
  • Milan Đorđević, Elektroprivreda Srbije AD
  • Bojan Bogdanović, EBRD – POTVRĐEN
  • Dušan Rakić, gradski sekretar za energetiku Beograda – POTVRĐEN
  • Dejan Stojanovićdirektor Poslovnog udruženja Toplane Srbije – POTVRĐEN
  • Bojan Nikolić, predsednik Udruženje profesionalnih upravnika Beograda – POTVRĐEN
  • Mevledin Bećirević, Toplane Sarajevo – POTVRĐEN
  • predstavnici nadležnih državnih institucija, finansijskog sektora, predstavnici akademske zajednice, privrede, energetskih kompanija, toplana…
  • Mediji

Moderator: Jelica Putniković, gl. urednica portala Energija Balkana

Tema konferencije:

Da bi se u Srbiji obezbedili uslovi za naplatu daljinskog grejanja po utrošku neophodno je sprovesti akciju pomoći stanarima zgrada, pogotovo onima čija energetska efikasnost je niska da sprovedu mere energetske efikasnosti (izolacija zidova, zamena prozora….) kako bi se smanjilo gubljenje toplotne energije.

Ministarstvo rudarstva i energetike pokrenulo je, u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) „Javni ESCO projekat”, čiji je cilj unapređenje energetske efikasnosti u stambenim zgradama priključenim na sisteme daljinskog grejanja i prelazak na naplatu prema potrošnji toplotne energije.

Stanari energetski najneefikasnijih stambenih zgrada u 15 gradova Srbije mogu da se prijave na konkurs za dobijanje subvencija za energetsku sanaciju.

Naravno, ovo je početak akcije. Energetsku sanaciju stambenih zgrada treba sprovesti u potpunosti. Jer, to će dovesti ne samo do smanjenja troškova grejanja za sama domaćinstva već i do smanjene potrošnje energenata u gradskim toplanama. Samim tim obezbediće se i manja potrošnja električne energije za grejanje. Sve ovo imaće odlične ekonomske ali i ekološke efekte.

Napomena: Prisustvo ovom stručnom skupu je po pozivu, bez naplate kotizacije. Prijavljivanje je obavezno na e-mail: redakcija@energijabalkana.net .