За изузетне српске наставнике више од милион динара

Београд, 29. фебрауар 2024 – Фондација Алек Кавчић и Организациони одбор наставничке награде представили су данас Српску наставничку награду Просветитељ, конкурс вредан 1.300.000 динара којим желе да представе друштву у Србији и међународној заједници иновативне и најбоље учитеље и предметне наставнике из Србије. Пријављивање самих наставника и у њихово име врши се путем сајта www.prosvetitelj.rs на којем су појашњени услови као и рокови за пријављивање.

Фондација Алек Кавчић посвећена је промоцији науке и образовања у Србији, пружајући иновативна решења за приступ уџбеницима. С обзиром на то да је Фондација непрофитна организација настоји да приближи образовање кроз свој јединствени модел приступа уџбеницима за образовање у основној школи. Други стуб вредности Фондације је да подигне углед учитеља и наставника у образовном систему.

„Сматрамо да наша будућност зависи од квалитета образовања, а на то највећи утицај имају наставници. Зато желимо да пронађемо и наградимо најбоље међу њима. Кандидат који заузме прво место добиће новчану награду од 1.000.000 динара, док ће остали финалисти бити новчано награђени у вредности од 100.000 динара. Истовремено ћемо помоћи свим финалистима националне награде да се пријаве за међународну Global Teacher Prize. Најбоље од њих одвешћемо на свечану церемонију доделе ове највеће глобалне наставничке награде,” изјавио је професор Александар Кавчић, оснивач Фондације Алек Кавчић.

Председница Организационог одбора Српске наставничке награде Просветитељ и вишеструко награђивана српска учитељица, писац књига за децу и један од најбољих наставника света, Жељана Радојичић Лукић изјавила је:

„Да бисте учествовали у Српској наставничкој награди Просветитељ 2024, потребно је да кандидатe неко номинује путем Формулара за номинације, али то није услов. Сваки кандидат може и сам да се пријави попуњавањем Формулара за пријаву. Оба формулара су доступна на Интернет страници www.prosvetitеlj.rs.”

Треба истаћи да на конкурс могу да се пријаве сви они који раде у формалном или неформалном образовању, у класичној, хибридној или онлајн настави, имају минимум пет година искуства у непосредном раду са децом и/или ученицима узраста од пет до осамнаест година. Кандидат може бити запослен и у предшколској установи, школи, дому ученика, поправном дому, интернату, у приватним школама, попут школице страних језика, музичке, плесне, уметничке, научне, спортске школице и др., може да ради и у продуженом боравку, клубу за децу и младе, удружењу и осталим формама неформалног образовања, има минимум пет година радног искуства у директном раду са децом и/или ученицима и то најмање десет сати седмично.

Организациони одбор Проветитеља чине истакнути професори и наставници с доказаним исуством и резултатима који ће надгледати спровођење награде, и то: Жељана Радојичић Лукић, Председница Организационог одбора, Global Teacher Prize i Global Teacher Award титулар, проф. др Александар Бауцал, члан Одбора и редовни професор Филозофског факултета у Београду, Јелена Лукић, наставница српског језика и књижевности и Борко Петровић, професор енглеског језика и књижевности и Global Teacher Award титулар.

Један од главних циљева Фондације Алек Кавчић је омогућавање потпуно бесплатног коришћења уџбеника путем интернета преко платформи besplatnabiblioteka.com и interaktivnabiblioteka.org

Овај пионирски подухват у Србији не само да олакшава приступ образовним ресурсима за све, већ и смањује финансијски терет родитељима и школама када је у питању набавка уџбеника.