Foto:© Pixabay

Glavni grad Austrije ponovo je proglašen za grad sa najboljim kvalitetom života na svetu. Prema globalnom rangiranju koje je sprovelo konsultantsko preduzeće „Mercer“, Beč se nalazi na prvom mestu po jedanaesti put. Drugo mesto pripada Cirihu, dok je na trećem mestu Aukland na Novom Zelandu.

Na zvaničnoj stranici konsultantske kuće stoji: „Beč je poznat po svojoj bogatoj istoriji, impresivnoj arhitekturi i živoj kulturnoj sceni, pružajući svojim stanovnicima visok životni standard u različitim sferama života.“

Beč ponovo duguje svoje mesto na vrhu sveta odličnoj infrastrukturi sa dobro razvijenim i pouzdanim javnim prevozom, vodosnabdevanjem i zdravstvenom zaštitom, kao i širokim obrazovnim ponudama.

Radimo neprekidno s punim angažmanom kako bismo građanima Beča pružili najbolji mogući život. Naravno, lepo je videti da se ovi napori takođe prepoznaju i u mađunarodnim okvirima. Naš cilj je pre svega da nastavimo da radimo i da neprestano razvijamo naš grad – Raduje se dodeljenom visokom mestu: gradonačelnik Beča, Mihael Ludvig.

Istraživanje o kvalitetu života izradio je konsultantski tim preduzeća „Mecer“ i uporedio kvalitet života u 241 gradu širom sveta. Za rangiranje su se koristili različiti kriterijumi, uključujući standarde zdravlja, političku stabilnost, ekonomsku situaciju, obrazovni sistem, tržište nekretnina i zaštitu prirode. Osnovu za sprovođenje studije čine podaci nezavisnih instituta i ustanova koje Mercer ocenjuje, i dopunjuje anketiranjem stranaca zaposlenih u rangiranim gradovima.