Foto: (c) Wirtschaftsagentur Wien

U okviru projekta „Biofabrika Beč“ tokom festivala „Kilmatski bijenale“ u Beču prave se cigle od građevinskog šuta i otpada. U procesu se koristi čak i građevinski šut nastao tokom izgradnje nove metro-linije, ali i ostaci brašna. Cigle će biti korišćene za izgradnju dela festivalskog centra „Vienna Design Week“ u septembru. 

Tokom sto dana, međunarodni stručnjaci istraživali su šta se može uraditi sa gradskim otpadom. Prvi rezultat je cigla od materijala koji bi inače završili na otpadu. Za izradu se koristi glina sa građevinskih lokacija podzemne železnice, kao i ostaci brašna iz pekare Štrek (Ströck). Tokom eksperimenata došlo je do neočekivanih efekata. „Mešali smo ostatke brašna i integrisali ih u masu, a kada smo se vratili seledeći dan, odjednom su nikle male biljke, jer su u njima još bile semenke lana i slično zrnevlje.“ Prototipovi još nisu pogodni za izgradnju kuća. 

Cilj istraživanja „Biofabrike“ jeste da se pokaže „da možemo razviti poslovne modele s ovim proizvodima“, rekao je direktor Bečke privredne agencije, Gerhard Hirči. U septembru će deo festivalskog centra „Vienna Design Week“ biti izgrađen ovim ciglama. „Možda ove godine još uvek nije moguće koristiti ih, možda će biti potrebno još nekoliko godina, ali smo na dobrom putu i to je najvažnije“, rekao je član gradskog veća za privredu, Peter Hanke. Glina sa gradilišta podzemne železnice u ovom projektu se ne peče, već se suši na vazduhu. „Nepečena cigla ima 80 odsto čvrstoće pečene cigle, što je zapravo dovoljno za većinu primena. Velika prednost je, znatno je energetski efikasnije ako ciglu nije potrebno peći. Takođe, cigla kasnije može biti ponovo korišćena u skladu sa principima cirkularne ekonomije. Od tog materijala se može oblikovati nova cigla“, saopštavaju sa Tehničkog fakulteta u Beču.