Foto:Rene Walentin

I ove godine se u junu u glavnom gradu Austrije održava najveći muzički festival na otvorenom u Evropi „Festival na Dunavskom ostrvu“ (Donauinselfest, #dif24).

Program festivala obećava raznovrsne muzičke žanrove za sve generacije i ukuse. Publika može od 21. do 23. juna da očekuje oko 1.000 austrijskih i internacionalnih umetnika, 17 tematskih ostrva i 14 bina na 4,5 kilometra dugom festivalskom prostoru. Slogan ovogodišnjeg događaja je „Moje srce je ostrvo“ a ulaz na festival je besplatan.

Foto: Aleks Muler

Na glavnoj bini biće raznovrsna muzička postava, a među njima i austrijska legenda rok i pop-muzike, Volfgang Ambros, koji ove godine slavi deseti nastup na Festivalu na Dunavskom ostrvu. Tu su i Kristina Štirmer, Ronan Kiting, Provinz, Juju, Alis Merton i Vanda. Publika će takođe moći da uživa u nastupima tri pobednice i pobednika „Rock The Island Contest 2024“ – NNOA, Jakob Elias i „The Most Company“, kao i prve pobednice takmičenja „Rock-The-Island-Contest-4-Kids“, Stela Maria Barguti, koja će nastupiti u okviru dečjeg programa. 

Foto: Aleks Muler

Ove godine će veliki inkluzivni koncert nemačkog kantri-rok-benda „The BossHoss“ otvoriti festival, a program će voditi paraolimpijac i ORF-voditelj, Andreas Onea. „To je više od običnog muzičkog festivala. To je mesto gde se ljudi susreću”, istakao je menadžer festivala, Matijas Fridrih. Posetiocima će osim muzičkog programa u ponudi biti i aktivnosti za sve generacije: joga, turnir u Flunkyball-u, 3×3 košarka i radionica za di-džejeve. Biće organizovane i brojne radionice za decu.