OEBB ©Philipp Horak / Wien 2015

Foto:© ÖBB/Phillipp Horak

Nova glavna železnička stanica austrijske prestonice prvi put je zastupljena u Evropskom indeksu železničkih stanica, i to odmah na drugom mestu iza glavne železničke stanice u Cirihu. Stanje na evropskim železničkim stanicama najjasnije je predstavljeno kroz kontinuitet i promene. U kategoriji promena najbolji primer je upravo bečka glavna železnička stanica, koja je kao novajlija uspela da se pozicionira na drugom mestu. Prvo mesto pripalo je Cirihu, dok su treće mesto podelili Berlin Central i Bern.

OEBB ©Philipp Horak / Wien 2015

Kategorije koje su prilikom ocenjivanja železničkih stanica uzete u razmatranje su dostupnost, kašnjenje vozova, pristupačnost za osobe sa invaliditetom i informativna ponuda. Ukupan broj bodova iznosio je 123 poena – Cirih je osvojio 102, dok je bečka glavna železnička stanica osvojila 94. Kategorije u kojima se glavna železnička stanica u Beču posebno istakla su: pokretne stepenice/liftovi, informativna ponuda, pristupačnost za osobe sa invaliditetom, prodavnice i pametne aplikacije. Učesnici testiranja za Evropski indeks železničkih stanica pohvalili su takođe i lokalnu i međunarodnu povezanost bečke železničke stanice.

OEBB ©Philipp Horak / Wien 2015

Glavna bečka železnička stanica otvorena je u oktobru 2014. godine a u decembru 2015. godine preuzela funkciju nacionalnog, internacionalnog i regionalnog čvorišta sa direktnom vezom sa svim glavnim gradovima austrijskih pokrajina i bečkim aerodromom.

Link: Evropski indeks železničkih stanica 2023

Slike: