BIM tehnologija ubrzava procese projektovanja i izgradnje objekata, omogućavajući bolju koordinaciju i procenu prilikom izvođenja radova, eliminaciju neplaniranih radova, kao i skraćenje vremena izvođenja. Osim što donosi mnoge benefite, ona doprinosi efikasnosti građevinske delatnosti. U Srbiji, od 2028. godine stupiće na snagu zakonska obaveza primene BIM-a za sva preduzeća koja se bave projektovanjem i izvođenjem građevinskih radova većih od 10000m2 . 

Sa ciljem da podigne svest o značaju i benefitima ove tehologije, građevinska kompanija Jadran, kao jedan od pionira među generalnim izvođačima radova u BIM tehnologiji, učestvovala je na četiri značajna događaja u okviru kojih su stručnjaci kompanije predstavljali iskustva primene tehnologije u praksi. Pomenute događaje organizovala je Privredna komora Srbije u saradnji sa Udruženjem BIM Srbija sa namerom da se stručnoj javnosti pokažu dobri primeri prakse i promovišu raznovrsne pozitivne strane BIM inovativne tehnologije.

Kompanija Jadran, koja na domaćem tržištu posluje više od 70 godina, primenu BIM tehnologija započela je 2022. godine na projektu rekonstrukcije i dogradnje graničnog prelaza Horgoš, a zatim je nastavila korišćenje ove digitalne inovacije prilikom radova na rekonstrukciji Sava Centra. Trenutno, BIM omogućava i efikasnije i preciznije izvođenje radova na izgradnji Odbojkaško trenažno takmičarskog centra, zatim Centra za rani razvoj dece i inkluziju na Bežanijskoj kosi, kao i Regionalnog industrijsko tehnološkog parka u Kruševcu.