Najveće slavlje na otvorenom i glavna atrakcija u gradu organizuje se u samom centru 31. decembra od 14 sati do dva sata iza ponoći. Duž tzv. „Novogodišnje staze“ desetine ugostitelja poslužuju kuvano vino, šampanjac i kulinarske specijalitete.

Brojni štandovi nude raznovrstan zabavni program sa nastupima uživo i valcerom. Staza vodi od trga Frajung, preko trga Am Hof, Grabena, trga kod katedrale Sv. Stefana i ulice Kerntnerštrase do Nojmarkta. Posebno omiljeno mesto za ljubitelje klasične muzike je trg Graben, koji se tokom popodneva pretvara u bajkovitu balsku dvoranu na otvorenom. Brojne bečke plesne škole poslednjeg dana u godini na Grabenu nude besplatne časove valcera. U ponoć, uz zvuke Dunavskog valcera i čuvenog zvona Pumerin u katedrali Sv. Stefana, koje zvoni samo za posebne prilike, posetioci Novogodišnje staze plesom ulaze u novu godinu.

Proslava u Beču, osim u centru grada, odvijaće se na ukupno osam lokacija u gradu, između ostalog ispred gradske većnice i u zabavnom parku Prater. Umesto vatrometa ove godine posetioci će moći da uživaju u raskošnom laserskom osvetljenju koje će biti sinhronizovano s Dunavskim valcerom. Za sve goste carskog grada spremne su impresivne izložbe, mnogo koncerata, operskih izvođenja, mjuzikli „Rebeka“, „Rock Me Amadeus“ – Mjuzikl o Falku.

Oni koji Novu godinu žele da dočekaju u ritmu valcera mogu svoje mesto da rezervišu u Gradskoj skupštini na Gala večeri. U Bečkoj državnoj operi već tradicionalno se u novogodišnjoj noći izvodi opera „Šišmiš“ Johana Štrausa. Prvog dana 2024. godine jutro je rezervisano za čuveni Novogodišnji koncert koji se uživo prenosi na trgu kod katedrale Sv. Stefana i u zabavnom parku Prater od 11.15 časova.

Foto1/2 © stadt wien marketing/Sebastian Toth

Foto3 © Wien Tourismus/Peter Rigaud/Couture Vivienne Westwood Vienna