Kompanija CWP Europe, kroz svoj projekat Vetrozelena, sprovela je akciju ozelenjavanja u naselju Kotež 2 u Pančevu, prilikom koje je zasađeno 100 platana. Ova inicijativa deo je šire strategije kompanije za unapređenje lokalne infrastrukture, očuvanje životne sredine i podršku lokalnoj zajednici.

Akcija ozelenjavanja nastala je kao rezultat saradnje sa Gradskom upravom Pančeva i JKP „Zelenilo“ Pančevo, koji su prepoznali lokalne potrebe i odabrali odgovarajuću vrstu sadnica, kao i lokaciju sadnje. Ova akcija ne samo što doprinosi unapređenju estetskog izgleda grada, već i pozitivno utiče na poboljšanje kvaliteta vazduha i životne sredine.

Jovanka Atanacković, direktorka projekata za tržište Srbije u kompaniji CWP Europe, istakla je da ova akcija simbolizuje posvećenost kompanije očuvanju prirode i unapređenju životnog standarda lokalnog stanovništva.

Veoma sam ponosna što smo sadnjom 100 platana obogatili naselje Kotež 2, stvarajući lepšu i zdraviju sredinu za zajednicu. Ova stabla, koja svojom dugovečnošću i brojnim koristima oplemenjuju okolinu, simbolizuju trajnu vrednost i višestruki pozitivan uticaj naših projekata obnovljivih izvora energije. Baš kao što platani kroz vekove pružaju svoje blagodati, pružajući hlad i pročišćavajući vazduh, tako i naši projekti doprinose stabilnosti i dugoročnom prosperitetu zajednice. Kada pomislim na generacije koje će uživati ispod krošnji ovih stabala, osećam veliku radost i ponos što, zajedno sa Gradskom upravom Pančeva i JKP „Zelenilo“ Pančevo, stvaramo zelenu budućnost za sve nas.”

Danilo Bjelica, Aleksandar Ristić, Bogdan Trajković, Anja Kisić

Maja Vitman, gradska menadžerka Grada Pančeva, dodala je:

„Grad Pančevo na godišnjem nivou zasadi više stotina sadnica širom grada. Danas to radimo sa partnerima koji osećaju i vrednuju značaj zdravije životne sredine. Inicijativa kompanije CWP Europe nas je obradovala i rado smo je prihvatili. Ova kompanija je lider u razvoju projekata obnovljivih izvora energije u jugoistočnoj Evropi. Danas smo bogatiji za 100 novih platana u našem gradu, a sutra će se ispod krošnji ovih divnih stabala igrati neka nova deca. Izabrana lokacija, na kojoj se postavlja i igralište za decu, ima višestruk značaj. Zahvaljujemo se na donaciji i društvenoj odgovornosti i pozivamo sve privrednike u gradu da zajedno sa lokalnom samoupravom i nadležnim preduzećima naprave ovakav iskorak ka očuvanju prirode i zdravijoj budućnosti.“

Sadnja platana jedna je u nizu akcija koje je kompanija CWP organizovala u Pančevu. Među njima se ističu mala škola ekologije za decu „Eko akademci“ i eko-festival „Re:connect“. Takođe, kompanija je finansirala sedam lokalnih incijativa prijavljenih na konkurs „Ideje koje pokreću promene“, koji je realizovan u saradnji sa Lokalnom fondacijom Pančevo.

CWP se u aprilu prošle godine udružio sa kineskom kompanijom PowerChina Resources kako bi na području grada Pančeva izgradili vetroelektranu Vetrozelena, instalisanog kapaciteta 300 MW, koja će po završetku izgradnje postati najveća vetroelektrana u Srbiji i jedna od najvećih u regionu. Očekivana godišnja proizvodnja cele vetroelektrane iznosi oko 750 GWh, što će zadovoljiti potrebe za snabdevanjem više od 185.000 domaćinstava zelenom električnom energijom.

Pored pozitivnog uticaja na životnu sredinu, za opštinu je značajan i socio-ekonomski uticaj projekta Vetrozelena, koji je vidljiv kroz sva dosadašnja ulaganja. Kompanija CWP nastaviće da osluškuje potrebe lokalnih zajednica kako bi udruženim naporima nastavili putem zelene budućnosti.