Nakon obimne restauracije nedavno je u bečkoj opštini Debling u nekadašnjem kazinu Cegernic otvoren interaktivni muzej „House of Strauss“ koji oživljava nasleđe dinastije Štraus.

Kako Johan Štraus stariji, tako i mlađi nekada su u kazinu Cegernic organizovali balove. Posetioci u novom muzeju mogu aktivno da učestvuju kao izvođači u opereti, na digitalnom pultu ili drugim interaktivnim stanicama.

U novom muzeju posetioci mogu uroniti u događaje i mesta iz 19. veka. U jednom od salona nalazi se originalni klavir Edvarda Štrausa, a na zidovima su postavljene biografije o dinastiji Štraus. Zainteresovani mogu da se oprobaju kao dirigenti i da izmere svoj „valcer-puls“. Putem ekrana osetljivog na dodir, može se pristupiti ne samo informacijama o Dunavskom valceru i Radecki-maršu, već i muzici i notama. U fascinantnom prostoru u prizemlju, nazvanom Oktogon, prikazana je priča o legendarnom Dunavskom valceru „Na lepom plavom Dunavu“ Johana Štrausa mlađeg, koji je neslužbena himna Beča i Austrije. Multimedijalna postavka sa akustikom i animiranim vizualima, LED zidovima i skulpturama na kojima se mogu pratiti projekcije pruža mogućnost da se doživi duh tog vremena kroz sva čula. U narednom periodu planirani su i salonski koncerti. Gosti će u budućnosti moći da spoje posetu muzeju, večernji koncert i večeru uz koju će se služiti Štraus-vino.

Za estetski dizajn nove Kuće Štraus zadužen je unutrašnji dizajner Denis Košutić a u realizaciju projekta uključeno je i nekoliko vodećih stručnjaka sa Instituta za istraživanje dinastije Štraus.

Na čelu instituta je član porodice Štraus, Edvard Štraus, prapraunuk Johana Štrausa starijeg. Helmut Raihenauer jedan je od najboljih poznavalaca dinastije Štraus koji je u ovaj projekat uneo kako svoju kolekciju tako i svoje znanje. „House of Strauss“ služiće i kao centar za obuku mladih muzičkih talenata iz celog sveta.

Slike:
Foto1 © Denis Košutić & Lea Titz
Foto2 © Casino Zögernitz/ Sima Prodinger
Foto3 © House of Strauss
Foto4 © Residenz Zögernitz