Čuveno ostvarenje domaće kinematografije „Sabirni centar“ (Centar film 1989.), 33. filmsko ostvarenje koje je digitalno restaurisano u okviru projekta A1 Kinoteka premijerno je prikazano u Domu kulture Silosi Beograd pred mnogobrojnom publikom.

Drama sa elementima fantastike i komedije, donosi priču o arheologu, koji je život posvetio pronalasku rimske nadgrobne ploče koja predstavlja kapiju između dva sveta – živih i mrtvih. U trenutku njenog pronalaska profesor doživljava srčani udar i ostaje zarobljen negde između. Susret sa mnogobrojnim odavno preminulim prijateljima, ljubavima, porodicom otvara „pandorinu kutiju“ neokajanih tajni, ljubavi, kao i mnogih želja koje glavni lik pokušava da ispuni pomoću svog pronalaska.

Osim neobičnog zapleta, sjajne scenografije, fotografije koju potpisuje čuveni Tomislav Pinter i muzike koju je komponovao Zoran Simjanović, u filmu se posebno istakao Rade Marković u glavnoj ulozi,  Anica Dobra, koja je osim svojih izuzetnih glumačkih sposobnosti pokazala i neverovatan vokalni potencijal, Radmila Živković koja je za ulogu Lepe nagrađena Zlatnom Arenom u Puli za sporednu žensku ulogu.  Osim njih sjajne uloge u filmu su ostvarili – Bogdan Diklić, Dragan Nikolić, Mirjana Karanović, Aleksandar Berček, Bata Stojković, Taško Načić, Tanasije Uzunović, i drugi. Film je u Puli dobio Zlatnu Arenu i za najbolji film i scenario. Film je režirao Goran Marković, koji zajedno sa Dušanom Kovačevićem potpisuje i scenario.

Nakon decenije provedene u Srbiji i sedmogodišnje saradnje sa Jugoslovenskom kinotekom, mogu da kažem da je A1 Kinoteka moj omiljeni projekat. Zajedno smo restaurisali i sačuvali od zaborava 33 filma do sada. Veliko je pitanje da li ću kada se osvrnem na ovaj period života prvo pomisliti na poslovne uspehe ili na ovaj projekat. Izuzetna je čast biti deo tako važnog procesa za domaću kinematografiju, a posebno mi je drago što što smo uspeli da približimo restaurisane filmove različitim generacijama, a kroz njih i duh jednog prošlog vremena“ poručio je Dejan Turk, koji se prethodnih 10 godina nalazio na čelu A1 Srbija, a karijeru nastavlja na poziciji generalnog direktora A1 Slovenija i A1 Hrvatska.

Publika je uz projekciju filma uživala u nastupima „Kralja Čačka“, benda Porto Morto i DJ Lutona. Projekcija filma za građanstvo će se održati 21. juna u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj ulici (Sala Makavejev) u dva termina 18h i 20.30h. Ulaz na projekciju je besplatan, a ulaznice se mogu preuzeti pred projekciju.