Foto: Stadt Wien/ Christian Jobst

Početkom maja u bečkoj gradskoj većnici održana je međunarodna konferencija o upravljanju krizama pod nazivom: „Bez straha od mraka – zajednička priprema za nestašice energije i druge krizne situacije“, s fokusom na tome kako se gradovi mogu zajedno pripremiti za moguće krizne situacije. Ovaj projekat finansiran od strane Evropske unije započeo je u Beču, a sledeća konferencija će se održati u oktobru u Liepaji (Letonija).

Cilj konferencije o upravljanju krizama bila je razmena iskustava i znanja. Na konferenciji su prisustvovali stručnjaci za krizno upravljanje iz Beča i 10 evropskih zemalja: Nemačke, Estonije, Finske, Letonije, Litvanije, Srbije, Slovenije, Češke, Slovačke i Mađarske, koji su predstavili svoje projekte za rešavanje problema u kriznim situacijama. Na skupu su takođe prisustvovali i visoki predstavnici bečkih bezbednosnih snaga, predsednik pokrajinske policije, Gerhard Pirstl, i vojni komandant, Kurt Vagner.

Predstavnici 17 gradova diskutovali su na temu „Bez straha od mraka – zajednička priprema za nestašice energije i druge krize“. Beč je predstavio projekat „Svetlosno ostrvo“ koji u saradnji sa svim verskim zajednicama u gradu pruža „Službu za informisanje stanovništva“ u kriznim situacijama. Konkretno, u slučaju ozbiljnih situacija, stanovništvu bi trebalo da budu dostupni prostor i volonteri.

Domaćin konferencije iz Odeljenja za organizaciju i bezbednost, Volfgang Miler, podelio je pouku koju je izvukao iz upravljanja krizama poslednjih godina (COVID, teroristički napad 2020, migracije 2015. i 2022, energetska kriza):

„Onaj ko želi uspešno da upravlja krizom, mora imati efikasne strukture, sistem za brzo prikupljanje, obradu i analizu informacija i brzo i smireno delovanje. Priprema i vežba ključni su u kriznom upravljanju“, zaključio je Miler.   

Saradnja na svim nivoima, uključujući i verske zajednice, ima apsolutni prioritet za Beč, naglasio je gradonačelnik Mihael Ludvig. Čak i ako se Beč smatra jednim od najsigurnijih gradova na svetu, „zajedničko delovanje, čak i prekogranično, jača povezanost“, dodao je Ludvig.

©