• Svetska premijera – Macan 4 i Macan Turbo
  • PSM pogonski sklopovi sa do 470 kW (639 PS) i 1,130 Nm
  • 100 kWh baterija za domet od do 613 km
  • Porsche Driver Experience sa novim operativnim sistemom i AR tehnologijom
  • Visok nivo svakodnevne upotrebljivosti i maksimalni vučni kapacitet od 2.000kg 


Porsche lansira svoj drugi potpuno električni model: novi Macan sa pogonskim agregatima do 470 kW (639 PS) koji pružaju E-Performanse na svakom terenu i visk nivo svakodnevne upotrebljivosti. Performanse kao kod sportskih automobile su usklađene sa brzim punjenjem visokih performansi do 270kW i sa do 613 km dometa po WLTP-u.

Štutgart/Singapur. Deset godina nakon lansiranja, Porsche Macan kreće u svoju drugu generaciju modela, sada u potpuno električnom obliku. Kroz svoj progresivni, vanvremenski dizajn, karakteristične Porsche performanse, domet na velikim udaljenostima i visoku svakodnevnu praktičnost, novi Macan 4 i novi Macan Turbo imaju za cilj da u potpunosti ispune zahteve Porsche kupaca koji biraju SUV. „Podižemo Macan na potpuno novi nivo – sa izuzetnim E-performansama, novim vozačkim iskustvom i veoma impresivnog dizajna“, rekao je Oliver Blume, predsednik Izvršnog odbora Porsche AG, povodom svetske premijere u Singapuru.

„Naš cilj je da ponudimo najsportskiji model u svom segmentu sa potpuno električnim Macan-om,” kaže Jörg Kerner, potpredsednik linije proizvoda Macan. Porsche isključivo koristi najnoviju generaciju PSM elektromotora sa permanentnom pobudom na prednjoj i zadnjoj osovini kako bi postigao odličnu efikasnost i omogućio optimalnu produkciju izlazne snage. Sami brojevi ukazuju na vrhunske E-performanse: U kombinaciji sa Launch Control, Macan 4 proizvodi do 300 kW (408 KS) overboost snage, dok se Macan Turbo može pohvaliti do 470 kW (639 KS). Maksimalni obrtni moment je 650 i 1.130 Nm, respektivno. Ovo garantuje odlične performanse vožnje. Macan 4 ubrzava od 0 do 100 km/h za 5,1 sekundu, dok Macan Turbo treba samo 3,3 sekunde. Ova dva modela postižu maksimalnu brzinu od 220, odnosno 260 km/h.

Nova premijum električna platforma sa arhitekturom od 800 volti. 

Električni motori crpe energiju iz litijum-jonske baterije u podvozju, bruto kapaciteta od 100 kWh, od čega se može aktivno koristiti do 95 kWh. HV baterija je centralna komponenta novorazvijene Premium Platform Electric (PPE) sa arhitekturom od 800 volti, koju je Porsche prvi put koristio u novom Macanu. Izlaz DC punjenja je do 270 kW. Baterija se može napuniti od 10 do 80 procenata u roku od približno 21 minuta na odgovarajućoj stanici za brzo punjenje. Na stanicama za punjenje od 400 volti, visokonaponski prekidač u bateriji omogućava punjenje baterije tako što efektivno deli bateriju od 800 volti na dve baterije, svaka sa nazivnim naponom od 400 volti. Ovo omogućava posebno efikasno punjenje, bez dodatnog HV pojačivača, do 135 kW. Punjenje naizmeničnom strujom do 11 kW moguće je kućnim zidnim punjačima.

Do 240 kW energije može se rekuperisati preko elektromotora tokom vožnje. Integrisani Power Box (IPB) takođe doprinosi efikasnosti novih Macan modela, istovremeno štedi na ukupnoj masi i prostoru. Inovativni i kompaktni IPB kombinuje tri komponente – ugrađeni AC punjač, visokonaponski grejač i DC/DC konverter. Kombinovani WLTP domet je do 613 km za Macan 4 i do 591 km za Macan Turbo.

Sportske proporcije i linije nalik kupeu

Zahvaljujući oštrijim proporcijama i Porsche Design DNK, novi Macan modeli izgledaju dinamično i dominantno.

„Sa potpuno električnim Macan-om, predstavljamo prvi Porsche koji postaje električni iz već uspostavljenog identiteta proizvoda“, kaže Michael Mauer, Porsche Style potpredsednik. “Novi Macan je jasno prepoznatljiv po identitetu brenda kao deo Porsche porodice proizvoda. Klasične Porsche proporcije su dalje razvijene i optimalno prilagođene izazovima električnog vozila. Ovo je dodatno pojačalo sportski, moderan i dinamičan izgled modela Macan. Dizajn jasno govori: Macan ostaje sportski automobil u svom segmentu, čak i u električnom obliku.”

Michael Mauer, Porsche Style potpredsednik

Mali nagib haube i snažno izražena krila daju osnovnom SUV-u, koji je dugačak 4.784 mm, širok 1.938 mm i visok 1.622 mm, dinamičan izgled čak i kada je u stanju mirovanja. Novi Macan je opremljen točkovima do 22 inča sa različitim profilom pneumatika na prednjoj i zadnjoj osovini. Međuosovinsko rastojanje, koje je 86 mm veće od prethodnog modela (2.893 mm), nadoknađeno je kratkim prepustima napred i pozadi. Prednja svetla su podeljena na dva dela: ravna gornja svetlosna jedinica sa dnevnim svetlima u četiri tačke ugrađena je u krila i naglašava širinu automobila.

Glavni modul farova sa opcionom matrix LED tehnologijom je pozicioniran nešto niže na prednjem kraju. Karakteristična Porsche bočna linija čini celinu sa ravnim zadnjim prozorom. U kombinaciji sa vratima bez okvira sa karakterističnim bočnim lopaticama, rezultat je elegantan, sportski dizajn. Snažno izražena ramena daju zadnjem delu mišićav izgled. Porsche logo sada se nalazi u centru skulpturalne 3D svetlosne trake.