Foto: TGA (Türkiye Tourism Promotion and Development Agency)  

Kao i sam Bosfor, i vile duž njegovih obala su – veličanstvene! Među najvažnijim kulturnim nasleđem Istanbula, grada gde se susreću evropski i azijski kontinent, ističu se i ove građevine koje datiraju iz različitih perioda i oslikavaju različite arhitektonske stilove. 

Smeštene na evropskim i anadolijskim obalama, vile se najbolje vide sa samog Bosfora. Krstarenje brodom idealan je način da vidite ove živopisne domove, a sa vode imate i najlepši pogled na ceo grad.

Glamurozni Istanbul

Bosfor je bio centar grada tokom svih inkarnacija Istanbula. Najveći broj vila potiče iz 17. veka  i od samog pogleda na njih zastaje dah. „Naslonjene leđima na gajeve, a napred kao da pružaju noge ka moru,“ raskošne vile osvetljavaju poseban period u osmanlijskoj istoriji. 

Status vlasnika određivao je lokaciju njihove vile, kao i njenu boju. Ove građevine iz osmanlijskog doba uglavnom su podizane u stilu paviljona (košk) i rezidencija (konak) sa dva ili tri sprata, velikim brojem soba, i prostranim i raskošnim baštama ili gajevima. Većina je izgrađena od kamena ili cigle i drveta, ili samo od drveta baghdadi tehnikama, aludirajući na njihovu osmanlijsku arhitektonsku lozu sa detaljima kao što su ručno crtani ukrasi i široki prozori (džumba), a ne balkoni. U skladu sa lokacijom na obali, mnoge vile su imale kućice za čamce.

Iako su palata Dolmabahče, palata Čiragan, paviljon Adile Sultan, paviljon Bejlerbeji i paviljon Kučuksu među najistaknutijim građevinama koje se danas mogu videti duž Bosfora, veruje se da je u jednom trenutku više od 300 vila bilo poređano sa obe strane plovnog puta. 

Krstarenje Bosforom otkriva zapanjujuće lepe vile na evropskoj strani u Ortakoju, Kuručešmeu, Arnavutkoju, Bebeku, Rumelihisaru, Emirganu, Istinijeu, Jenikoju, Tarabji i Sarijeru; na anadolijskoj strani, vile se mogu videti u Kuzgundžuku, Beilerbeji, Čengelkoju, Vanikoju, Kandilli, Anadoluhisaru, Kanlidži, Čubuklu, Pašabahčeu i Bejkozu. 

PERSONEL ÇEKİMLERİ

Dok su neke od ovih zgrada podignute tokom republikanske ere, većina je izgrađena tokom Osmanlijskog carstva. Nekim preživelim strukturama vraćen je nekadašnji sjaj kroz napore konzervacije i pretvorene su u hotele, muzeje ili sjajna mesta za događaje. Mnoge vile i dalje služe kao rezidencije za porodice u Istanbulu.

Bosfor je mirna oaza

Savršen način da se pređe Bosfor je čamcem, gde možete videti vile poređane poput dragulja duž obale. Obilasci brodom u Istanbulu obično polaze sa trajektnih pristaništa u užurbanim četvrtima Kabataš i Eminonu. Dostupna kao kraće ili duže ture, putovanja brodom su veoma popularna među posetiocima, nudeći priliku da uživaju u lepoti Bosfora i njegove obale. Druga opcija je da iznajmite privatni čamac za fleksibilnije i ekskluzivnije iskustvo. 

Proleće je stiglo i obalu moreuza oživeli su cvetovi u nijansama ružičaste, lila i ljubičaste boje koji se protežu od Bejkoza do Uskudara i Kuzgundžuka i od Istorijskog poluostrva do Bešiktaša, Kuručešmea, Jenikoja i Rumelihisarija, naglašavajući dramatičnu lepotu istanbulskih vila. Uz  malo sreće, vaša prolećna tura Bosforom može uključiti i gledanje delfina koji se vesele u vodi.

Privlačni centar grada

Za stanovnike Istanbula, kao i za lokalne i međunarodne turiste, obala Bosfora je dom za neke od najpopularnijih gradskih destinacija. Pored živopisne i prijatne atmosfere koja naglašava živahnost ove metropole, na obali Bosfora se nalaze odlični riblji restorani, restorani sa Mišelinovom ocenom i fini restorani koji služe vrhunsku internacionalnu i tursku kuhinju, živopisni kafići pa čak i sofisticirani noćni klubovi. Šetnja bosforskim šetalištem može ponuditi neočekivana iskustva – od ukusne ulične zakuske do improvizovanog koncerta tradicionalnih muzičara.