Na Beogradskom sajmu svečano je otvoren 45. Međunarodni sajam turizma. Za posetioce kapije su otvorene od četvrtka 22. februara od 10 časova, a bogat izlagački program predstaviće preko 400 izlagača iz više od 27 zemalja.

„Dobrodošli u Beograd i Srbiju, mi se vašem boravku u našoj zemlji iskreno radujemo“, rekao je predsednik Srbije. „Sokobanja, Soko grad dođeš star, odeš mlad, iako smo svi ovo znali, nismo znali da je Nušić tvorac ovih stihova. Turista vidi ono što je došao da vidi. Tih 2,1 miliona stranih turista, koji su došli u našu zemlju, oni su došli s idejom da su na lepom, zanimljivom i pre svega bezbednom mestu“ rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je 45. Međunarodni sajam turizma u Beogradu.

Vučić je izneo statističke podatke Svetske turističke organizacija o uspesima srpskog turizma.

Srbija je prošle godine bila prva destinacija u svetu po stopi rasta prihoda od stranih turista sa 79 odsto. Devizni priliv od turizma iznosio je rekordnih 2,55 milijardi evra, što je za milijardu i 112 evra više nego 2012. godine. Prošle godine imali smo 4,2 miliona dolazaka turista i 12,4 miliona noćenja, što je više ili dvostruko više u odnosu na prethodnih deset godina. Ove godine imamo evidentirani rast dolazaka, za oko tri odsto, a broj noćenja za 19 odsto u odnosu na isti period lane. Sve to treba da znači da smo mnogo toga uradili, a potrebno je mnogo više da radimo jer nisam zadovoljan brzinom kojom isporučujemo rezultate. Mnogo toga ostalo je pred nama – marina, pristaništa, plaža, biciklističkih i pešačkih staza, gotovo da ništa od te infrastrukture još nismo završili. Još mnogo puteva i pruga, još mnogo toga što je neophodno da uradimo na našim aerodromima, ne samo u Beogradskom, već i Niškom i Čačansko-Kraljevačkom. Broj putnika nam je na aerodromu Nikola Tesla iznosio gotovo osam miliona i čak 2,5 puta je veći nego 2012. godine, kada smo za celu godinu imali 3,36 miliona putnika. Je li to dovoljno? Nije i neće ni 10 miliona putnika biti dovoljno. Naše ambicije su mnogo veće. Imamo prelepu zemlju. Nismo je još ni sebi i svom narodu pokazali“ – rekao je Vučić.

Grčka je zemlja partner ovogodišnjeg sajma , a otvaranju manifestacije prisustvovala je Olga Kefalogiani ministarka turizma Republike Grčke.