Foto: P. Živković

Delta Holding je u 2023. godini ostvario rekordne rezultate – prihodi od prodaje dostigli su 860 miliona evra, što je 12% više nego u 2022. godini dok EBITDA (operativni profit pre oporezivanja) iznosi 88 miliona evra, što je za 18% više u odnosu na godinu dana ranije. U 2024. godini Delta Holding planira prihode prvi put preko milijardu evra i to 1.065 miliona evra (rast 25%) i EBITDA od 110 miliona evra (povećanje od 25%). 

Aleksandra Đurđević, CEO Delta auta

„Veoma smo zadovoljni što delimo sa vama još jedan od rekordnih uspeha baš u Sava Centru, koji je kruna veoma uspešne godine iza nas“, rekla je Milka Vojvodić, CEO i viši potpredsednik za ekonomiju i finansije Delta Holdinga na godišnjoj konferenciji za medije. „Ključ našeg uspeha je motivisan tim, znanje i investicije kao značajan pokretač budućeg snažnog razvoja i održivosti. U 2023. godini investirali smo više od 140 miliona evra, dok do 2027. godine planiramo preko 900 miliona evra

U 2023. godini u budžet Republike Srbije uplaćeno je 180 miliona evra

Na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji za medije predstavljeni su rezultati poslovanja svih biznisa u okviru Delta Holdinga sa fokusom na najvažnije projekte kompanije u 2024. godini, kao i trogodišnji plan investicija. U septembru 2024. godine planirano je svečano otvaranje Plave dvorane Sava Centra, početak gradnje velikih projekata u domenu real estate-a. Takođe, planirano je i dalje širenje regionalnog e-commerce biznisa Ananas, koji je već postigao odlične rezultate u drugoj godini poslovanja sa trostrukim rastom broja partnera i ponude od preko 350.000 artikala. 

Samo u segmentu Real Estate-a u naredne tri godine planirano je ulaganje od 800 miliona evra kroz nove projekte. Delta je u okviru Real Estate projekata najavila početak radova u 2024. godini na Delta Land stambeno-poslovnom konceptu u Bulevaru despota Stefana u Beogradu. Takođe, Delta Iron poslovnom kompleksu u Novom Sadu, kao i početak investicije u Delta District koji objedinjuje poslovni prostor i luksuzno stanovanje u srcu poslovnog centra Novog Beograda, u Bloku 20. U okviru Delta District koncepta 2026. godine biće otvoren i novi hotel najviše kategorije InterContinetal u cilju obogaćenja hotelske ponude pred Expo 2027. 

Istaknut je razvoj e-commerca, značaj primene veštačke inteligencije u poslovanju kroz čak 14 projekata u mnogim segmentima poslovanja Delta Holdinga – od pametnih rešenja u poljoprivredi, preko unapređenja usluge u e-commercu, do efikasnosti u distribuciji i logistici. 

„Ananas e-commerce je i dalje u razvoju, ali beleži fantastične rezultate u drugoj godini poslovanja,“ istakla je Marija Desivojević Cvetković, viša potpredsednica za strategiju i razvoj Delta Holdinga. „Mnogim trgovcima je Ananas postao kanal broj jedan prodaje. U 2024. ključna reč za Ananas je ekspanzija –  nakon Severne Makedonije otvaramo tržišta Crne Gore i Bosne i Hercegovine.“ Ona je predstavila i rezultate strateškog projekta investiranja u solarne elektrane na 15 lokacija. Zahaljujući korišćenu obnovljivih izvora energije smanjena je emisija ugljen dioksida za čiju apsorbciju na godišnjem nivou bi bilo potrebno 1,4 miliona stabala. „U doba razvoja nove tehnologije osnovni fokus će biti Cyber Security, a ponosno najavljujem da Delta uvodi poziciju CISO odnosno izvršnu poziciju u timu za pitanje Cyber bezbednosti.“ 

Delta Holding je osnovan 1991. godine u Beogradu a trenutno zapošljava skoro 4.000 ljudi na više lokacija u Srbiji i u regionu. Kompanija svoje poslovanje realizuje kroz pet organizacionih celina: Delta Agrar Grupa, Delta Food Processing, Delta Real Estate Grupa, Delta Distribucija i divizija novih tehnologija. Članice Delta Holdinga bave se agrarnom proizvodnjom, proizvodnjom hrane, izvozom, uvozom, zastupanjem inostranih kompanija, distribucijom robe široke potrošnje, prodajom automobila, razvojem nekretnina i razvojem novih tehnologija.