Autor fotografija: Ninoslav Stojanović, Say Cheese studio

Švajcarska ekspertiza za unapređenje zapošljavanja mladih u Srbiji

Niš, 14. novembar 2023 – Projekat E2E (Education to Employment) bio je jedan od partnera u organizaciji konferencije MSP100 EXPO „Ljudi su uspeh“, koja je održana 9. novembra u Naučno-tehnološkom parku u Nišu. Učesnicima konferencije predstavljeni su rezultati ovog projekta, usmerenog na unapređenje zapošljavanja mladih u Srbiji, koji već osam godina vrlo uspešno sprovode vlade Švajcarske i Srbije.

U svom uvodnom obraćanju na konferenciji, ambasador Švajcarske u Srbiji NJ. E. Urs Šmid je istakao da program promoviše švajcarsku ekspertizu za upravljanje tržištem rada prilagođenu srpskom kontekstu.

„Švajcarska je decenijama ključni partner Srbije i među najznačajnijim stranim investitorima u zemlji. Danas je više nego ikada izazov zadržati talentovane i motivisane ljude, što je problem sa kojim se suočavaju i mala i srednja preduzeća. Zato Švajcarska u Srbiji ima nekoliko projekata posvećenih podsticanju razvoju ljudskog kapitala. Švajcarska podržava srpska preduzeća kroz projekat „Znanjem do posla – E2E“ pružanjem praktične obuke na radnom mestu sa ciljem usklađivanja potražnje i ponude posla kroz modernizaciju politika zapošljavanja mladih i razvoj konkretnih kompetencija mlade kvalifikovane radne snage koju zahteva privatni sektor“, rekao je ambasador Šmid.

NJ. E. Urs Šmid

Viši savetnik za razvoj privatnog sektora projekta „Znanjem do posla“ Boris Majstorović, učestvovao je na panelu pod nazivom „U OPŠTOJ NESTAŠICI- KAKO PRIVUĆI, RAZVIJATI, ZADRŽATI LJUDE U MSP” i okupljenima je predstavio najbolje primere iz prakse sprovođenja projekta u Srbiji.

„U projekat se do sada uključilo više od 250 kompanija, kao i brojni partneri iz javnog i civilnog sektora, što je značajno doprinelo uspehu E2E. Jačanje poverenja, izgradnja dugoročne saradnje i aktivno umrežavanje pokazali su se kao win – win poslovna situacija u kojoj svako dobija. Bilo mi je zadovoljstvo da na MSP100 Expo 2023 govorim o sjajnim rezultatima koje smo za nepunih osam godina postigli. Težio sam da predstavnicima vodećih malih i srednjih preduzeća u Srbiji približim one benefite koje ih očekuju uključivanjem u aktivnosti Job Info centara, kao što su jednostavnija organizacija obuka u kompaniji, privlačenje i mobilisanje mladih putem savremenih VR alata za specifične profile poslova i podrška poslovnom sektoru u zadržavanju potrebne radne snage“, rekao je podelivši utiske sa konferencije, gospodin Majstorović.

Boris Majstorović

Usluge projekta „Znanjem do posla“ do sada je koristilo gotovo 30.000 mladih ljudi. Više od 2.000 polaznika programa završilo je obuku na radnom mestu, a čak 77% polaznika obuka se zaposlilo. E2E istovremeno promoviše i humanije i inkluzivnije društvo koje brine o teže zapošljivim kategorijama društva, a više od 3.500 učesnika projekta pripada kategoriji teško zapošljivih osoba iz osetljivih grupa, poput Roma, mladih iz ruralnih sredina, mladih bez roditeljskog staranja, samohranih roditelja, mladih sa invaliditetom.

Job Info Centar Niš, koji je otvoren krajem prošle godine, predstavio je svoje aktivnosti namenjene kompanijama na štandu u okviru izložbenog prostora konferencije MSP100 Expo 2023. Osim usluga koje nudi ovaj centar, zainteresovanima je prezentovan i najmoderniji alat za karijerno vođenje i savetovanje – VR job expirience. Za veliki uspeh i rezultate koji je E2E projekat postigao u Srbiji delom su zaslužna tehnološka dostignuća i moderni alati za karijerno vođenje koji se koriste. U Job Info Centrima, polaznici imaju priliku da iskuse učenje u virtuelnom svetu i sigurnom okruženju, tako da uz stručno vođenje probaju da reše radne zadatke koji će ih dočekati kod budućeg poslodavca.

Projekat „Znanjem do posla“ predstavlja sjajan primer kako se inovativni poslovni modeli i podrška mladima mogu primeniti lokalno, doprinoseći svetlijoj i prosperitetnijoj budućnosti za mlađe generacije.