Tačno pred kraj godine je završena pretposlednja etapa izgradnje prvog biciklističkog autoputa u Beču koji će ubuduće voditi dužinom od sedam kilometara iz opštine Donauštat do centra grada. Sa ukupno oko 900 metara dvosmernog biciklističkog puta stvoren je pravi raj za bicikliste, a od sutra će ta deonica zvanično biti otvorena za saobraćaj.

Klimatska transformacija cele ulice Praterštrase, uključujući proširenu jednosmernu biciklističku stazu prema centru grada, nastavlja se punom parom i biće završena u leto 2024. Kao deo glavne biciklističke mreže, Praterštrase već spada u najfrekventnije biciklističke rute u gradu. Rekonstrukcijom je sada stvorena odvojena dvosmerna biciklistička staza dužine približno 900 metara na strani koja vodi iz centra grada. Postojeća jednosmerna biciklistička staza koja vodi ka centru grada, ostaje očuvana i biće proširena u sklopu rekonstrukcije. Na putu iz grada jedna traka za motorni saobraćaj će biti uklonjena kako bi se stvorilo više prostora za bicikliste.

Da bi se osigurala optimalna sigurnost, raskrsnice će biti projektovane tako da su motorni i biciklistički saobraćaj jasno odvojeni. Izgradnja novog biciklističkog puta bila je samo prvi korak u transformaciji, a radovi na obimnom ozelenjavanju i dalje se odvijaju punom parom. Duž celog puta stvaraju se nove zelene površine, sadi se drveće i proširuju se površine bez asfalta.

© Stadt Wien
© Stadt Wien/ Mobilitätsagentur