Više od 150 hiljada radnih mesta, što je 7% ukupnog broja zaposlenih u Srbiji. Među njima čak 45% čine visokoobrazovani, a 60% mladi uzrasta od 25 do 45 godina – niste sigurni o kojem sektoru je reč?

Verovali ili ne, u pitanju je sektor kreativnih industrija, koji u Srbiji već godinama beleži kontinuirani rast i pokazao se izuzetno fleksibilnim i otpornim na krizne situacije na globalnom i lokalnom tržištu – pokazalo je nedavno istraživanje sprovedeno od strane Ekonomskog fakulteta u Beogradu. U ovaj sektor između ostalih spadaju različite oblasti audio-vizuelnih umetnosti, među kojima je i animacija.

Idealan primer kompanije koja je itekako doprinela rastu i razvoju ove grane je kreativni studio za animaciju ILBE Studios (Iervolino and Lady Bacardi Entertainment Studios), koji u junu proslavlja tri godine uspešnog poslovanja u Srbiji. Sa oko 150, većinski mladih zaposlenih kreativnih stručnjaka i spoljnih saradnika, ILBE Studios predstavlja reprezentativan primer kreativne industrije u ekspanziji.  

Istraživanje je pokazalo i da je ovaj sektor posebno „jak“ kada je reč o izvozu proizvoda sa oznakom Made in Serbia – od 2016. godine, on se povećao za 81%, što je udeo od 2,5% u ukupnom izvozu Srbije. Jedan takav „proizvod“ nastao je i u ILBE Studios – u pitanju je animirani serijal „Puffins Impossible“, koji je trenutno dostupan na striming platformama u 160 zemalja sveta. Do sada je završeno ukupno 5 sezona i 90 epizoda serijala, a pozitivne reakcije, uglavnom najmlađih, stižu iz svih krajeva sveta. Zajedno sa partnerima iz Archangel Digital Studios-a, koji potpisuju produkciju ovog serijala, lokalni kreativci i umetnici neprestano kreiraju nove epizode, što im daje jedinstvenu priliku da rade u svojoj zemlji i da ne traže bolje prilike u inostranstvu. Snagu animatorske scene na našim prostorima, prema njihovim rečima, čine pre svega jaka narativna i vizuelna kultura, koje su se u prethodnim decenijama utemeljile kroz strip umetnost, kao i kroz književnost za decu. Kada se tome dodaju standardizovan sistem rada po uzoru na svetske studije, kao i odgovarajuća tehnologija, nastaje prostor za stvaranje jedinstvenih animiranih priča na univerzalne teme, za mladu publiku širom sveta.

Nove mogućnosti za animirano stvaralaštvo raduju one umetnike i kreativce koji se sećaju „zlatnog doba“ animacije u bivšoj Jugoslaviji, ali i nekih ne tako svetlih vremena, tokom kriznih 90-ih godina prošlog veka, kada je razvoj umetnosti kod nas bio naglo zaustavljen.

„Svedočimo novom razvoju animatorske scene na našim prostorima, koju iz osamdesetih godina pamtimo po sjajnim studijima, školama, umetnicima i delima kreiranim za međunarodnu publiku – od animiranih filmova i serijala, do reklamnih formi. Zahvaljujući postojanju našeg studija, domaći stvaraoci ponovo imaju priliku da se bave zabavnim vizuelnim pripovedanjem, koristeći savremena znanja i produkcione alate. Animacija povezuje različite filmske, likovne, dramske, tehničke i animatorske discipline, pružajući priliku za rad i profesionalno ostvarenje umetnicima najrazličitijih profila. Mladi se usavršavaju u izuzetno važnim segmentima umetničke proizvodnje kojih kod nas nije bilo“, rekao je Mileta Poštić, storibord direktor i menadžer Internog trening centra u ILBE Studios-u.

Da animacija u našoj zemlji doživljava svojevrsnu „renesansu“ potvrđuje i sektor obrazovanja i postepeno otvaranje novih smerova na fakultetima i u srednjim stručnim školama. Među njima je i Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu koji od prošle godine ima novi studijski program, pod nazivom Vizuelni efekti, animacija i gejm art, gde se studenti osposobljavaju za stvaranje u oblasti animacije, vizuelnih efekata, video igara i interaktivnih medija.