Novi terapijski centar „tech2people“ postavlja nove standarde u austrijskoj fizioterapiji i rehabilitaciji.

Više od 20 najboljih robotskih uređaja na svetu vrednih oko 1,5 milion evra, zajedno sa timom od devet specijalizovanih fizioterapeuta, početkom novembra su se preselili u novu bečku četvrt „Jezerski grad Aspern“ kako bi pružili najefikasniju terapiju ljudima koji su pretrpeli moždani udar, imaju multiplu sklerozu ili traumatičnu povredu kičmene moždine. I sve to ambulantno, bez potrebe za stacionarnim lečenjem i veoma povoljno.

U ovom visoko tehnološkom rehabilitacionom centru organizatori, terapeuti i pacijenti rade na zajedničkom cilju, da se osobama sa ovakvim stanjima omogući visok nivo funkcionalne samostalnosti, da im se pomogne da se brzo reintegrišu u svoj svakodnevni život i povrate radnu snagu nakon povreda i moždanih udara. Odgovorni za to nisu samo fizioterapeuti i ergoterapeuti, već i robotski uređaji visokih performansi. Njihova specifičnost se ogleda u izuzetno visokoj stopi ponavljanja vežbi u kratkom vremenu, a s druge strane, u podršci svakog pacijenta tačno onoliko koliko mu je potrebno da optimalno vežba. Čak i osobe sa povredom kičmene moždine mogu ustati i trenirati uz pomoć robotskog egzoskeleta. Integracija igara koje razvijaju veštine i korišćenje virtuelne stvarnosti čini intenzivno vežbanje zabavnim i povećava stopu saradnje pacijenata.

Osnivač centra „tech2people“, Grego Demblin, je sam paraplegičar i za novi centar uspeo je da angažuje specijalistu za neurološku rehabilitaciju dr Petera Laknera kao glavnog medicinskog savetnika. „Postoje oblasti u kojima je robotska fizioterapija već temeljno istražena i dokazana. Na primer, postoji vrlo pouzdana studija koja pokazuje da pacijenti sa moždanim udarom imaju gotovo dvostruko veće šanse da ponovo prohodaju ako primenjuju robotičku terapiju za hodanje uz klasičnu fizioterapiju“, objasnio je Lakner. On to objašnjava jednostavnim poređenjem: klasičnom fizioterapijom može se napraviti oko 50 do 250 koraka. Pri tome pacijenta moraju da podržavaju najmanje dva terapeuta. Sa druge strane, u Lokomatu (medicinskom robotu za terapiju nogu) se može izvesti do 2.000 koraka u jednoj sesiji. Fokus je tamo gde treba da bude, na samom treningu hodanja uz istovremeno normalno opterećenje ruku i nogu. „Visoka stopa ponavljanja podstiče stvaranje novih nervnih puteva. Dodatni pozitivni efekti uključuju smanjenje spazma kod povreda kičmene moždine, smanjenje potrebe za lekovima ili smanjenje komplikacija kao što je osteoporoza“, ističe Lakner.

Ovaj robotski tretman u Austriji košta 135 evra, od toga 55 evra refundira zdravstveno osiguranje.

www.tech2people.at