Foto: Samsung

Samsung na događaju demonstrira dolazeću hiperpovezivost za poslovne ekrane, kao i novi ‘WAD’ interaktivni ekran sa Google EDLA certifikatom

Samsung Electronics je na događaju Integrated Systems Europe (ISE) 2024 u Barseloni prikazao kako SmartThings poboljšava svoje B2B ekrane sa ciljem oblikovanja buduće poslovne povezanosti. Kompanija Samsung izložbom “SmartThings for Business naglašava nova poboljšanja, koja će ponuditi najsavremenija internet-of-things (IoT) platforma, kao i predanost  pružanju povezanije digitalne signalizacije i jednostavnije kontrole u svim industrijama.

“U komercijalnom sektoru ekrana gde je operativna efikasnost ključna, Samsung digitalna signalizacija koristi SmartThings za isporuku povezanosti sledeće generacije i funkcije organizacijama svih veličina. Ovo dalje širenje ekosistema SmartThings poslužiće poboljšanju iskustava za korisnike i partnere iz raznih industrija”, rekao je SW Yong, predsednik i rukovodilac sektora Visual Display Business u Samsung Electronics.

Kako kompanije mogu da iskoriste povezanu tehnologiju kroz SmartThings – od pametne prodavnice do pametne kancelarije

Na događaju, Samsung je prikazao kako SmartThings omogućuje vlasnicima kompanija da iskoriste svoju digitalnu signalizaciju za povezivanje i sticanje veće kontrole nad svojim pametnim uređajima u različitim okruženjima. Nudeći funkciju povezivanja SmartThings komercijalnim ekranima kao što su Smart Signage i hotelski televizori, korisnici mogu iskusiti pogodnost hiperpovezivanja u svojim poslovnim okruženjima. Ove promene će uključivati Samsung pametne uređaje, kao i druge uređaje koji podržavaju najnovije IoT specifikacije u industriji, Matter i Home Connectivity Alliance (HCA).

Kroz primenu aplikacije SmartThings u različitim poslovnim okruženjima, Samsung doprinosi efikasnijem upravljanju prostorom i energijom pretvarajući poslovna mesta u međusobno povezane i pametne prostore. Ova poboljšanja osmišljena su kako bi koristila svim vrstama poslovnih korisnika, od vlasnika malih i srednjih preduzeća do velikih korporacija. Primeri pametnih prostora — uključujući pametnu prodavnicu, pametnu kancelariju i pametni hotel — izloženi su na Samsung štandu na ISE 2024.

Sa funkcijom Routines, korisnici mogu stvoriti željena okruženja unapred postavljajući optimalnu rasvetu, temperaturu, vlažnost i kvalitet vazduha te ih jednostavno održavati uz automatizirano upravljanje prostorom. Na primer, pametna prodavnica može automatski uključiti i isključiti napajanje kako bi uskladila ploče s jelovnicima i rasvetu s radnim satima.

Dodatno, SmartThings AI Energy način rada pomaže vlasnicima kompanija da ostanu ekološki osvešćeni, smanjujući potrošnju energije efikasnim upravljanjem imovine i naprednim nadzorom, poput isključivanja povezanih uređaja ili prigušivanja svetla tokom dana, zavisno od potrošnje energije, popunjenosti i vremena.

Kako bi zadovoljio različite potrebe B2B korisnika, Samsung je proširio SmartThings Enterprise API za vlasnike kompanija. Iskorišćavanjem API-ja korisnici mogu jednostavno povezati SmartThings sa vlastitim suistemom upravljanja i stvoriti prilagođeno rešenje optimizovano za različite scenarije ili nadzorne ploče s informacijama koje žele. Prilagodljiv ekosistem osigurava besprekornu povezanost širokog spektra uređaja i povećava pouzdanost tog sistema. Zasebna aplikacija za instalatere takođe olakšava proces instalacije, obraćajući pažnju na jedinstvene potrebe B2B korisnika sa različitim vlasnicima uređaja.

Kada je u pitanju hotel ili konferencijska soba, gde vlasnik uređaja i korisnik mogu biti različiti, vlasnik uređaja može generirati web URL za deljenje funkcija SmartThings sa krajnjim korisnicima. Na ovaj način gosti hotela i korisnici konferencijske sobe mogu jednostavno uživati u iskustvu SmartThings platfrome bez potrebe za instaliranjem dodatne aplikacije. Vlasnik uređaja takođe može odrediti korišćenje autorizacije i trajanje povezanog uređaja prilikom generisanje web URL-a.

Označavajući značajan korak napred u povezanoj tehnologiji za tvrtke, SmartThings for Business biće globalno dostupan tokom prve polovine 2024. godine. Platforma će otvoriti nove mogućnosti za efikasno, pametno upravljanje raznim uređajima u svim industrijama, nudeći prilagođena i inteligentna rešenja za upravljanje koja zadovoljavaju jedinstvene potrebe različitih poslovnih okruženja.

Novi interaktivni Samsung ekran koristi pristup Google Play aplikacijama i Google uslugama za neograničene mogućnosti edukacije

Tokom događaja ISE 2024, Samsung je takođe predstavio svoj prvi Google Enterprise Devices Licensing Agreement (EDLA) certificirani interaktivni ekran (model naziva: WAD) čije se lansiranje očekuje u prvoj polovini 2024. godine. WAD seriju pokreće Android™ 13, a dostupna je u modelima od 65, 75 i 86 inča — pruža besprekorno i intuitivno iskustvo učenja kako za nastavnike tako i za učenike.

WAD serija nudi interaktivno iskustvo u učionici sa nizom edukacijskih alata. Pruža pristup brojnim edukacijskim aplikacijama putem Google Play-a, omogućavajući pritom pristup raznim Google uslugama, poput Google Classroom i Google Drive. Interaktivni ekran ima izgled i dojam velikog tableta sa poznatim i intuitivnim korisničkim interfejsom (UI).

„Radujemo se što donosimo više uređaja s certifikatom Android EDLA kroz naše partnerstvo sa kompanijom Samsung Electronics, proširujući doseg Androida sa korisnika na škole i kompanije”, rekao je Scott Porter, izvršni direktor Android Chrome Enterprise Partnerships u Googleu. „Radujemo se nastavku saradnje s kompanijom Samsung kako bismo nastavili pružati inovativna rešenja ekrana za učionice.”

WAD serija pažljivo je projektovana kako bi zadovoljila različite sigurnosne i pouzdane zahteve u obrazovnim okruženjima. Ekran nudi poboljšanu zaštitu tokom električnih udara ili visoke vlage, koristeći razne tehničke mjere, uključujući kondenzator od 500V (DC) za trenutno apsorbovanje visokog napona do 500V i stakleni osigurač za sprečavanje oštećenja. WAD serija takođe primenjuje lepak protiv vlage na kritična područja čipa kako bi izdržala vlažne uslove, čineći je vrednim alatom za škole smeštene na područjima s visokom vlagom ili kišnim klimama.

Osim toga, rešenje za upravljanje uređajima (DMS) omogućuje daljinsko praćenje i upravljanje prikazima u učionici čak i kada dođe do nepredviđenih okolnosti, povećavajući praktičnost u obrazovnim okruženjima. Pomoću Advanced Messaging funkcije, ekrani mogu odmah da šalju važne poruke, šreko studentskih domova do učionica i javnih prostora. Hitne komunikacije takođe se mogu prikazati na interaktivnim belim pločama, kako bi učenici i osoblje bili obavešteni u realnom vremenu.

Takođe, serija uključuje opcionalni priključak za Wi-Fi® modul, prilagođen naprednim sigurnosnim zahtevima različitih sektora.

WAD serija dizajnirana je s optimizacijom učenja kao ključnim prioritetom. Pruža prirodno iskustvo pisanja pomoću infracrvenog (IR) dodira i podržava do 40 simultanih tačaka dodira. Tanak dizajn nastavnicima omogućuje praktičnije pomeranje uređaja, a funkcije poput Multi Window načina rada omogućavaju im upravljanje više prozora unutar interfejsa. Tu je i USB-C priključak 3-u-1 koji pojednostavljuje povezivanje i omogućava punjenje povezanih uređaja do 65W, uz HDMI izlaz koji olakšava dijeljenje sadržaja. Radi poboljšane praktičnosti, serija dolazi i s prednjim stereo zvučnikom, držačem za olovku i ručkom.

U saradnji sa kompanijom Cisco predstavljen 105” 5K Smart Signage optimizovan za hibridno radno iskustvo

Samsung je takođe najavio prošireno partnerstvo uz Cisco kako bi pružio poboljšana iskustva saradnje za radnike koji rade hibridno. Kao deo ove nove saradnje, Samsung je predstavio svoj novi 105”, 21:9 Smart Signage model QPD-5K koji je kompatibilan s Cisco Room Kit EQ, koji je sertifikovan za Microsoft Teams.

Novopredstavljeni Samsung model QPD-5K od 105 inča dolazi s 5K rezolucijom i razmerom stranica 21:9. Pruža intuitivno, ali prirodno iskustvo video konferencija idealno za hibridne radne prostore. QPD-5K kompatibilan je s Cisco Room Bar i Room Kit serijama, stvarajući efikasno okruženje za sastanke integrisanjem kamere, zvuka i svih drugih mogućnosti potrebnih za video konferencije.

„Ušli smo u novo doba u kojem je hibridni rad sastavni deo radnog iskustva. Zaposleni jednostavno moraju imati punu funkcionalnost dok rade online”, rekao je Hoon Chung, izvršni potpredsednik poslovanja vizuelnih prikaza u Samsung Electronics. „Naše partnerstvo s Ciscoom korisnicima pruža pristupačno radno okruženje, a centar toga je naš 105-inčni QPD-5K ekran koji korisnicima daje osjećaj da sede u istoj prostoriji s kolegama.”

Povezivanjem uređaja za video konferencije sertificiranih za Microsoft Teams, poput Cisco RoomOS-powered sistema, model QPD-5K sa razmerom 21:9 optimizuje Front Row iskustvo, inkluzivni raspored za Microsoft Teams sobe. Osigurava da se svi učesnici, bili oni udaljeni ili prisutni, osećaju jednako prisutni i uključeni u raspravu.

„U današnjem dobu hibridnog rada, bitno je da se radni prostori preoblikuju kako bi omogućili izvrsnu saradnju. To znači opremanje konferencijskih soba pametnim video sistemima dizajniranim da pruže uranjajuća iskustva saradnje svim učesnicima, bez obzira na njihovu lokaciju”, rekao je Jeetu Patel, izvršni potpredsednik i generalni direktor za sigurnost i saradnju u kompaniji Cisco. „Kroz naše partnerstvo s predvodnicima industrije, pružamo nešto što nazivamo Distance Zero, eliminišući iskustva drugog reda bez obzira na to gde radite.”

Nudeći panoramski pogled, QPD-5K ekran pruža hiperrealistično i uranjajuće vizualno iskustvo u kontrolnim sobama, učionicama i sobama za sastanke. Podržava prikaz više prozora za prikazivanje više informacija i pokreće ga Tizen OS za optimizirano izvođenje web usluga i vodeću trajnost u industriji.

Korisnici takođe mogu iskoristiti iskustvo video konferencija sa dva ekrana povezivanjem dva Samsung 4K UHD Smart Signage ekrana s najnovijim rešenjem kompanijama Cisco, Cisco Room Kit EQX. Ova funkcija dostupna je na modelima QHC, QMC i QBC veličina od 65 do 75 inča. Ukratko, partnerstvo s Ciscoom postavlja novi standard za potpuno skalabilna, upravljiva i sigurna rešenja za svaki prostor za sastanke u kancelariji budućnosti.

Samsung predstavlja Transparent Micro LED u Europi

Na ISE 2024, Samsung je prvi put predstavio transparentni MICRO LED u Europi, revolucionarnu inovaciju koja je globalno predstavljena na sajmu CES 2024. Ova napredna tehnologija postavlja novi standard na tržištu komercijalnih ekrana svojom izuzetnom propusnošću i jasnoćom, ističući izuzetno mali MICRO LED čip i precizan proizvodni proces koji eliminiše ivice i prelamanje svetlosti. Transparentni MICRO LED može se prilagoditi bilo kojoj veličini ili razmeri, pružajući dodatna prilagođavanja za korisnike.

Ova tehnologija namerava da inovira maloprodajne i izložbene prostore, prikazujući istovremeno važne informacije dok pruža pogled na stvarne proizvode ili stvara jedinstvenu atmosferu putem svoje transparentne površine. Ona predstavlja nove primene i ponovo širi granice iskustva ekrana.

Od lansiranja The Wall 2018. godine — modularnog komercijalnog ekrana s MICRO LED tehnologijom koja nije ograničena veličinom, rezolucijom ili oblikom — Samsung je bio predvodnik u tehnologiji LED zaslona. Vođstvo kompanije Samsung u tehnologiji, kao i njeno umeće, vidljivo je u ultra-fine razmaku piksela i specijalizovanim aplikacijama u virtuelnoj proizvodnji, nastavljajući istraživanje beskrajne mogućnosti vrhunske tehnologije ekrana.

###

O Samsung Electronics Co., Ltd. 

Samsung nadahnjuje svet i oblikuje budućnost transformišućim idejama i tehnologijama. Kompanija redefiniše svet televizora, pametnih telefona, nosivih uređaja, tableta, kućnih uređaja, mrežnih sistema i memorije, LSI sistema, livenih i LED rešenja te pruža potpuno povezano iskustvo kroz svoj SmartThings ekosistem i otvorenu saradnju sa partnerima. Za najnovije vesti posetite Samsung Newsroom na adresi http://news.samsung.com