• Neto prihodi od 45,1 milijardi evra, povećani su za 7% u poređenju sa trećim tromesečjem 2022. godine, uglavnom zbog poboljšanja prometa i dosledne cenovne politike, delimično usporenim uticajem kursnih razlika.
  • Konsolidovane isporuke(1) od 1.427 hiljada jedinica, povećane su za 11% u odnosu na treće tromesečje 2022. godine, pri čemu su regioni proširene Evrope, Bliskog Istoka i Afrike, Severne i Južne Amerike zabeležili poboljšanja u odnosu na prethodnu godinu.
  • Ukupan inventar novih vozila iznosio je 1.387 hiljada jedinica na dan 30. septembra 2023. godine. Inventar kompanije iznosio je 388 hiljada jedinica, što predstavlja povećanje od 158 hiljada jedinica u odnosu na 31. decembar 2022. godine, što označava povratak na normalnije nivoe nakon višegodišnjeg perioda značajno ograničenih zaliha.
  • Postignut je privremeni sporazum sa sindikatima UAW i Unifor. Zastoj u radu negativno se odrazio na neto prihode sa uticajem u iznosu od oko 3 milijarde evra u poređenju sa planiranom proizvodnjom, tokom oktobra
  • Globalna prodaja baterijskih električnih vozila (BEV) povećana je za 37% u odnosu na treće tromesečje 2022. godine, uglavnom zahvaljujući modelu Jeep® Avenger i rastu prodaje komercijalnih BEV vozila, predvođenih modelom Citroën ë-Berlingo.
  • Kompanija je otkupila akcije u vrednosti od 0,5 milijardi evra tokom trećeg tromesečja 2023. godine. Tokom prvih devet meseci zaključno sa 30. septembrom 2023. godine, otkupljeno je akcija u vrednosti od 1,2 milijarde evra. Kompanija očekuje da će završiti najavljeni program otkupa akcija za 2023. godinu u iznosu od 1,5 milijardi evra tokom četvrtog tromesečja 2023. godine.

„U prvom polugodištu ove godine, Stellantis se istakao kao lider u industriji po pitanju EBITDA, EBITDA marže i industrijskog slobodnog novčanog toka u poređenju sa konkurentima. Danas se fokusiramo na održavanje našeg momentuma tako što ćemo ostvariti vodeću profitabilnost i tokove gotovine u industriji, rešiti kritične izazove u bliskoj budućnosti i nastaviti sa transformacijom u oblasti elektrifikacije i tehnologije. Ovaj rast podržava sprovođenje naše strategije Dare Forward 2030.“

Natali Najt, finansijska direktorka (Natalie Knight, CFO)

AMSTERDAM- Stellantis N.V. nastavlja da razvija momentum u trećem tromesečju 2023. godine, ostvarujući povećanje neto prihoda od 7% u odnosu na isti period prethodne godine, zahvaljujući snažnim rezultatima u isporukama. „Treći Motor“(5) kompanije ostvario je rast prihoda od 25% u odnosu na isti period prethodne godine. Globalna prodaja BEV vozila porasla je za 37% u odnosu na treće tromesečje 2022. godine, a vodeći su bili sledeći modeli: Jeep® Avenger, Citroën Ami, Peugeot E-208, Fiat New 500e i Citroën ë-Berlingo. Ključne aktivnosti izvršene kako bi se ostvario strateški plan Dare Forward 2030 obuhvataju:

Briga: U industriji na koju još utiču neviđeni poremećaji i transformacije, Stellantis i njegova mreža prodajnih salona u Evropi ojačali su svoje partnerstvo kako bi unapredili iskustvo kupaca i pojednostavite celokupno putovanje korisnika. Uz potpisanih preko 8.000 prodaja i 25.000 ugovora za posleprodajne usluge širom 10 strateških evropskih zemalja, jasno je da Stellantis i njegovi poslovni partneri dele zajedničke ciljeve u  vezi sa pojednostavljenjem, multi-brend pristupom, fokusiranošću na korisnika i osiguravanjem kvaliteta.  Austrija, Belgija, Luksemburg i Holandija su već sprovele nove ugovore, a očekuje se da će ostatak Evrope početi sa usvajanjem novog modela od 2024.

Tehnologija: Peugeot je otkrio prvu aplikaciju STLA Medium-a – prve od Stellantis-ove četiri globalne BEV-by-design platforme – sa novim modelom E-3008, koji nudi autonomiju do 700 km, vreme punjenja, performanse, efikasnost i zadovoljstvo vožnje najbolje u klasi. Fiat se vratio u B segment, kao predvodnik održive urbane mobilnosti, sa novim modelom 600e, koji može da se pohvali sa najsavremenijim bezbednosnim karakteristikama i električnim dometom od više od 400 km (WLTP(6) kombinovani ciklus) i preko 600 km (WLTP(6) urbani ciklus) u gradu. Fiat je takođe predstavio i novu ponudu Topolino mikro-mobilnosti sa autonomijom od 75km i sigurnom najvišom brzinom od 45 km/h.  Ova kompanija je takođe najavila i početak proizvodnje potpuno električnog kombija u Ellesmere Port-u – prvoj britanskoj fabrici posvećenoj isključivo električnim automobilima – i prvoj Stellantis fabrici na globalnom nivou posvećenoj električnim vozilima.

Na tržište uskoro dolazi i potpuno električni Citroën ë-C3. Prvi pristupačni evropski električni automobil, model ë-C3 donosi najbolji komfor u klasi i lak električni život zahvaljujući bateriji od 44 kWh koja obezbeđuje do 320km (199 milja) WLTP(6) autonomije vožnje, po fer i neto cenama na mnogim evropskim tržištima, počevši od 23.300 evra.

Stellantis je proslavio svoj najsavremeniji Centar za tehnologiju baterija u kompleksu Mirafiori u Torinu, Italija. Centar poboljšava mogućnosti kompanije za dizajniranje, razvoj i testiranje baterija, modula, visokonaponskih ćelija i softvera za napajanje budućih vozila marke Stellantis.

Kompanija je nastavila da jača svoj globalni ekosistem elektrifikacije i podržava svoje ambicije neutralnosti ugljenika na sledeće načine: (i) završetkom testiranja kompatibilnosti 24 porodice motora za korišćenje naprednih e-goriva sa Aramco-om, što će smanjiti emisiju CO2 za potencijalnih 28 miliona Stellantis vozila koja su trenutno na putu; (ii) otkrivanje Inteligentnog baterijskog integrisanog sistema sa Saft-om, koji projektni tim namerava da učini komercijalno dostupnim na Stellantis vozilima pre kraja ove decenije; (iii) najavljivanje planova za šestu gigafabriku na globalnom nivou kako bi se podržao njen smeli plan elektrifikacije obezbeđivanja približno 400 GWh kapaciteta baterije; to će biti drugi objekat koji će biti izgrađen u SAD sa Samsung SDI;

  1. ulaganjem u projekat Hell’s Kitchen kompanije Controlled Thermal Resources Holdings Inc. za proizvodnju do 300.000 metričkih tona ekvivalenta litijum karbonata svake godine; i (v) završetak kupovine od 33,3% Simbio-a, lidera u mobilnosti na vodonik sa nultom emisijom, kako bi se osigurala Stellantis-ova liderska pozicija na tržištu vozila na vodonik.

Vrednost: Da bi ubrzao prelazak na električna vozila u Severnoj Americi, Stellantis i još šest vodećih globalnih proizvođača automobila će stvoriti do sada neviđenu mrežu punjača, instalirajući najmanje 30.000 punjača visokog napona.

Stellantis takođe sprovodi višestrategijski plan dizajniran za upravljanje i osiguranje dugoročnog snabdevanja ključnim mikročipovima, ostvarujući ciljeve postavljene u okviru  plana Dare Forward 2030. Strategija grupe Stellantis  podrazumeva sporazume sa proizvođačima čipova za ključne poluprovodnike, kupovinu ključnih delova, i potpunu vidljivost budućih potreba za čipovima

Kompanija je otkupila akcije u vrednosti od 0,5 milijardi evra tokom trećeg tromesečja 2023. godine. Tokom prvih devet meseci zaključno sa 30. septembrom 2023. godine, otkupljeno je akcija u vrednosti od 1,2 milijarde evra. Kompanija očekuje da će završiti najavljeni program otkupa akcija za 2023. godinu u iznosu od 1,5 milijardi evra tokom četvrtog tromesečja 2023. godine.

U oktobru 2023. godine, kompanija je najavila svoje planove za akviziciju oko 20% kompanije Leapmotor za približno 1,5 milijardi evra i osnivanje Leapmotor International, zajedničkog poduhvata sa odnosom vlasništva 51/49 u korist Stellantis-a, sa ekskluzivnim pravima za izvoz, prodaju i proizvodnju Leapmotor proizvoda izvan regiona Velike Kine.

U oktobru 2023. godine, Kompanije je predstavila Pro One kao unapređenu stratešku ofanzivu u oblasti komercijalnih vozila kompanije, sa kojom će zauzeti poziciju globalnog lidera, obuhvatajući profesionalne ponude šest legendarnih brendova Stellantis – Citroën, FIAT, Opel, Peugeot, Ram i Vauxhall, i podršku ostvarivanju ciljeva strateškog plana Dare Forward 2030.

31. oktobra 2023. godine, u 14:00 časova po srednjoevropskom vremenu / 09:00 časova po istočnoameričkom vremenu, biće održan live audio vebinar i konferencijski poziv za predstavljanje Stellantis-ovih isporuka i prihoda u trećem tromesečju 2023. godine. Prenos i snimak prenosa biće dostupni u odeljku za investitore na korporativnom veb sajtu Stellantis-a na adresi www.stellantis.com. www.stellantis.com. Očekuje se da će materijali prezentacije biti objavljeni u odeljku za investitore na korporativnom veb sajtu Stellantis-a oko 8:00 sati po CET vremenu/3:00 po EDT vremenu, 31. oktobra 2023. godine.

Naredni događaji:

  • Rezultati za celu 2023. godinu – 15. februar 2024.
  • Dan investitora 2024, Obrn Hils, Mičigen, SAD – 13. jun 2024.

O kompaniji Stellantis

Stellantis N.V. (NYSE: STLA/ Euronext Milan: STLAM / Euronext Paris: STLAP) je jedan od vodećih svetskih proizvođača automobila i pružalac usluga mobilnosti. Poznati i kultni brendovi ove kompanije oličavaju strast njihovih vizionarskih osnivača i današnjih kupaca u njihovim inovativnim proizvodima i uslugama, uključujući barth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, DS Automobiles, Fiat, Jeep®, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram, Vauxhall, Free2move i Leasys. Osnaženi našom različitošću, predvodimo na putu kojim se svet kreće – sa težnjom da postanemo najbolja kompanija za tehnologiju održive mobilnosti, ne najveća, koja istovremeno stvara dodatnu vrednost za sve