Da li ste znali da je najstarija motorna jahta na svetu izgrađena još davne 1906. godine? U pitanju je jahta Kalizma, najpoznatija po tome što je bila jedan od simbola ljubavi između legendarnih Ričarda Bartona i Elizabet Tejlor. Upravo će Kalizma u narednom periodu biti ukotvljena u srcu Bokokotorskog zaliva, u Portonovi marini. Rame uz rame sa njom, u Marinu se ’’smestila’’ i impozantna superjahta Bold, jedno od najsuperiornijih plovila današnjice, kao savršen primer da Portonovi na svakom koraku spaja tradiciju i moderno, uz neizbežnu dozu luksuza.

BOLD

Za sve zaljubljenike u nautiku i luksuz, ovo će biti prava poslastica, budući da su Kalizma i Bold među najprestižnijim i najintrigantnijim plovilima na svetu, što je još jedna od  potvrda atraktivnosti Portonovi marine, koja je ove godine ugostila brojne jahte i brodove.

BOLD

Kalizma, elegantna jahta dugačka 50 metara, od 1906. godine promenila je mnogo vlasnika, ali su svakako najpoznatiji glumački par Ričard Barton i Elizabet Tejlor, koji su je kupili 1967. i njome često krstarili Mediteranom. Kalizma je za njih bila oaza privatnosti, sklonište od znatiželjnih pogleda sveta i medija, mesto gde su stvorili mnoge nezaboravne uspomene. Današnji vlasnik, indijski biznismen Širiš Saraf, osnivač Samena Capital, kupio je jahtu 2019. na aukciji, i odlučio da je u potpunosti restaurira, te Kalizma danas sija svojim punim sjajem.

KALIZMA

Nasuprot njoj je Bold – superjahta dugačka 85 metara, izgrađena u australijskom brodogradilištu SilverYachts, kao simbol inovacije i luksuza. Od svoje prve plovidbe prošlog leta, ostavila je svet bez daha prepoznatljivim dizajnom i najsavremenijim karakteristikama, a u prvih šest meseci prešla je više od 20.000 nautičkih milja, istražujući svetske okeane. Ova jahta, pored toga što obećava spektakularne trenutke na moru, u isto vreme i inspiriše budućnost nautičke industrije, te je njen dolazak u Portonovi marinu prilika da se upozna tehničko čudo savremenog doba.

KALIZMA
KALIZMA