Foto: Samsung

Podvodni snimatelj Pavel Aktel o novoj eri snimanja filmova u visokoj rezoluciji

Svet snimanja video materijala i filmova se stalno razvija uz nove tehnologije koje pomeraju granice mogućeg. Najnovija od tih tehnologija je video u 8K rezoluciji koja omogućava nov nivo detalja i jasnoće koji su ranije bili nezamislivi. Uz 8K, snimatelji mogu da beleže neverovatno precizan i realističan video i filmski materijal, i ispod površine vode, i tako TV gledaocima ponude istinski imersivno iskustvo gledanja. 

Upoznajte Pavela Aktela, svetski priznatog profesionalca u podvodnoj kinematografiji sa karijerom dužom od 35 godina i preko 5000 zaranjanja od Ekvatora do Antarktika. Bogato ronilačko iskustvo ovog filmskog snimatelja je privuklo pažnju vodećih medija u ovoj oblasti kao što su National Geographic, BBC i Discovery jer pruža jedinstven pogled na podvodni svet i ističe njegovu stručnost u osmišljavanju i pravljenju napredne kinematografske opreme. Takođe je bio angažovan za snimanje podvodnih scena u 8K rezoluciji za film „Avatar: Put vode“. 

U ovom intervjuu sa Pavelom Aktelom otkrivamo detalje podvodne kinematografije i istražujemo kako Samsung linija Neo QLED 8K unapređuje iskustvo za filmske stvaraoce i gledaoce kod kuće. 

Kako 8K tehnologija menja podvodno filmsko snimanje 

Samsung Neo QLED 8K je nezamenljiv na poljima kao što je podvodna kinematografija gde je vizuelni prikaz najbitniji. Ne samo da pomaže gledaocima da se užive u scenu, već je i ključan za filmske stvaraoce kad je reč o podvodnom snimanju. 

Usled promenljivih faktora kao što su okeanske struje i prelamanje svetlosti, podvodno snimanje istinskog 8K kvaliteta može da bude otežano. „Ali, kad se sve okolnosti poklope, rezultati su neverovatni“, kaže Aktel. 

I dok napredne tehnologije kao što su podvodna sočiva pomažu u pravljenju ovih snimaka, Neo QLED 8K — poznat po svojoj visokoj rezoluciji i jasnoći — snimateljima kao što je Aktel omogućava da izbliza istraže čak i najsitnije detalje podvodnih scena. Ovaj pogled izbliza pomaže da se unapredi oštrina i drugi aspekti kvaliteta slike nakon snimanja, čime se prevazilaze izazovi podvodne optike. 

„Podvodni svet je teško uhvatljiv, i snimatelji imaju retku priliku da omoguće gledaocima da vide najsitnije detalje na jedinstven način“, kaže Aktel. „Zato su ovi snimci zanimljivi i privlačni jer do neverovatnih detalja otkrivaju sredinu koja nam je potpuno strana.“ 

Samsung je na sajmu CES 2024 izazvao pravu pometnju kad je predstavio najnoviji Neo QLED 8K sa novim NQ8 AI Gen3 procesorom za bioskopski doživljaj kod kuće. Oduševljen funkcijama ovog TV uređaja, ovaj snimatelj ga je nazvao „transformativnim napretkom“. 

Posebno je pohvalio funkcije kao što su 8K AI Upscaling Pro i AI Motion Enhancer Pro,1 dostupne na odabranim Neo QLED 8K modelima, koje ističu posvećenost kompanije Samsung savršenom vizuelnom prikazu. „Nakon što sam video napredne funkcije na sajmu CES 2024, mogu sa sigurnošću da potvrdim da poboljšavaju realan prikaz i imersivnost“, dodao je Aktel. 

Međutim, za ovog podvodnog snimatelja prava moć 8K leži u savršenoj integraciji tehnologija produkcije i gledanja, koje utiru novi put kreiranju i konzumiranju sadržaja. 

Uranjanje u dubine 8K kućnog bioskopa 

Nastavak sve većeg razvoja i usvajanja 8K filmske opreme podstiče i kreiranje sadržaja koji u potpunosti koristi potencijal 8K rezolucije. Neprikosnoveno realan prikaz i kvalitet 8K ga čini osnovnim alatom za kreiranje narativa, posebno za sadržaj koji zahteva snažan vizuelni uticaj. Uzmimo na primer podvodne snimke koji se često puštaju usporeno – da bi gledaoci imali vremena da se upoznaju sa nepoznatim okruženjem i uoče detalje koji bi inače ostali neprimećeni.

Na Neo QLED 8K televizoru gledaoci mogu da uživaju u „impresivnoj preciznosti boja“ i „iznijansiranom prikazu detaljnih scena“ dubina okeana. Od smirujuće plave vode do živopisnih i jasnih nijansi riba i koralnih grebena, Aktel kaže da lepota njegovih 8K podvodnih snimaka potiče od raznolikosti veličanstvenih boja i šara. Uz Neo QLED 8K, ove prednosti sada prevazilaze sam sadržaj. 

„Što se samog gledanja tiče, Neo QLED 8K igra ključnu ulogu u primeni 8K ekosistema“, objašnjava on. „Ne samo da prikazuje sadržaj izuzetne jasnoće, već i unapređuje snimke u manjoj rezoluciji blizu ranga 8K kvaliteta, što omogućava imersivan doživljaj gledanja najvišeg nivoa.“ 

Zahvaljujući naprednom kvalitetu slike zasnovanom na uvećanim neuronskim mrežama i najsavremenijim AI funkcijama, Neo QLED 8K uzdiže iskustvo gledanja na viši nivo – čak i ako sadržaj nije snimljen u 8K rezoluciji. Kombinovanje naprednog kvaliteta slike sa većim ekranima takođe stvara nove mogućnosti za gledanje kod kuće i nudi iskustvo koje može da se uporedi sa bioskopskim uslovima. 

U uslovima u kojima se kreiranje vizuelnog narativa neprekidno razvija, poboljšana sposobnost TV uređaja da obradi sadržaj koji nije napravljen u 8K rezoluciji nudi značajne prednosti i inspiriše snimatelje da teže sadržaju boljeg kvaliteta. „Na kraju krajeva, uređaj sa unapređenim vizuelnim iskustvom i imersivnim mogućnostima omogućava snimateljima da kreiraju i vrednuju sadržaj koji privlači gledaoce“, kaže Aktel. 

Uloga 8K tehnologije u podvodnoj kinematografiji i kućnoj zabavi potvrđuje njen transformativni potencijal za unapređenje vizuelnog narativa i iskustva gledanja korisnika širom sveta. 

Za više o Samsung Neo QLED 8K posetite https://www.samsung.com/rs/

1 8K AI Upscaling Pro i AI Motion Enhancer Pro su funkcije samo modela QN900D.