Beograd 8.10.2023. – Koncept projekta bespilotne letelice sa promenljivom konfiguracijom „ModularX“ studentskog udruženja Beoavia osvojio je prvo mesto i zlatnu medalju na Međunarodnoj izložbi inovacija i novih tehnologija ,,Novo vreme”, koja je održana krajem septembra u Sevastopolju. Ovaj projekat je proglašen najboljim inovativnim rešenjem i na Šestom kupu nacija mladih inovatora koji je u junu održan u okviru 37. Međunarodne izložbe pronalazaka ,,Pronalazaštvo Beograd 2023”.

,,ModularX je jubilarni deseti projekat našeg tima, čija je misija bila edukacija članova u različitim procesima s kojima se susrećemo tokom rada u timu”, kaže Nevena Đokić, potpredsednica Udruženja studenata vazduhoplovstva Beoavia.


Ovi mladi talentovani ljudi su posebno ponosni na modularnu konfiguraciju letelice čija je primarna svrha obuka pilota za upravljanje bespilotnim letelicama.

,,Naš cilj je bio da razvijemo letelicu koja će biti lako upavljiva, jednostavna za izradu i ekonomična za proizvodnju, kako bi se eventualne štete tokom obuke lako popravile ili zamenile novim komponentama u slučaju totalnog oštećenja”, ističe naša mlada sagovornica.


Termin ,,modularna konfiguracija” znači da letelica ima više različitih konfiguracija.

,,ModularX ima tri konfiguracije: ,,V rep”, ,,T rep” i ,,VTOL”. Posebno značajna je ,,V rep” konfiguracija, koja je ima ključnu ulogu u validaciji do sada neispitivanih proračuna stabilnosti za ovakvu vrstu repa. Zato je rad na jednom ovakvom projektu veoma značajan za studente, jer omogućava dodatno usavršavanje članova sektora za aerodinamiku u oblasti aerodinamičkih proračuna, ali članova sektora za strukturu, koji su ovog puta zaduženi za dizajniranje različitih konfiguracija letelice, kako bi se pripremili za buduće izazove”, ističe Nevena.


Udruženje studenta vazduhoplovstva „Beoavia“ je osnovano u novembru 2017. godine na inicijativu studenata sa Katedre za vazduhoplovstvo Mašinskog fakulteta u Beogradu i jedini su predstavnici Univerziteta u Beogradu i Republike Srbije na međunarodnim takmičenjima širom Evrope. Iako mlad tim, za kratko vreme su ostvarili brojne uspehe i Srbiji doneli brojna odličja i nagrade.


O njihovom znanju, stručnosti i posvećenosti najbolje govore realizovani projekti: tri bespilotne transportne letelice (Rejven TL18, Rejven 19 i Feniks), 2 letelice VTOL konfiguracije (letelica „Osa“ s kojom su 2020. godine osvojili 3. mesto na „New Flying Competition“ i letelica „Kos“), kao i rakete: „Aurora 1“, koja je osvojila četvrto mesto u generalnom plasmanu na „Airbus Sloshing Rocket Workshop“ 2019. godine, „Aurora 2“, koja je na istom takmičenju 2021. godine zauzela treće mesto i ,,Aurora 3”, s kojom su 2022. godine osvojili prvo mesto na ovom prestižnom takmičenju.