Povodom obeležavanja Svetskog dana klimatskih promena zaposleni u kompaniji Mondelēz International posadili nove sadnice jasena i bresta u Beogradu

Šetalište na levoj obali Save, u delu između Starog tramvajskog mosta i mosta Gazela na Novom Beogradu, postalo je bogatije za 100 novih stabala lišćara, koja su zaposleni u kompaniji Mondelēz International, povodom Svetskog dana klimatskih promena, posadili u partnerstvu sa JKP Zelenilo Beograd. Na taj način, kompanija je, uz svoje dobro poznate brendove Milka i OREO, inicijativu pošumljavanja gradova u Srbiji, započetu ove godine, završila u glavnom gradu, u nameri da doprinese čistijem vazduhu i očuvanju lokalne životne sredine.

“Akcija pošumljavanja koju smo započeli ove godine u gradovima u Srbiji, ali i u regionu, predstavlja naš doprinos očuvanju i unapređenju životne sredine. Do sada smo u Srbiji i Hrvatskoj posadili više stotina novih stabala lišćara, a u saradnji sa našim distributerom u Crnoj Gori, krajem novembra započećemo sadnju impozantnog broja novih sadnica crnog bora na teritoriji Crne Gore“, izjavio je Stevan Vujošević, Country Manager za Srbiju, BiH i tržišta južne Adria regije u kompaniji Mondelēz International, i dodao „aktivnosti koje smo pokrenuli ove godine pokazuju našu čvrstu opredeljenost da u okviru održivog poslovanja doprinesemo tome da ljudi i planeta napreduju zajedno. Želimo da budemo lider u oblastima koje su nama kao kompaniji najznačajnije, ali i da pokrećemo pozitivne promene u oblastima, kao što je očuvanje životne sredine, koje su svetu generalno najpotrebnije. ”


Pored današnje akcije ozelenjavanja šetališta u Beogradu, u okviru akcije pošumljavanja gradova u Srbiji koju je kompanija u saradnji sa javno-komunalnim preduzećima pokrenula ove godine, nove sadnice posađene su još u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.
U okviru konkretnih akcija usmerenih na oblast klimatskih promena, kompanija Mondelēz International postavila je ambiciozan cilj – pre dve godine obavezala se da do 2050. godine ostvari cilj nulte neto emisije gasova sa efektom staklene bašte u celokupnom lancu vrednosti. Da bi ostvarila ovaj dugoročan cilj, postavljeni su jasni principi među kojima su i transformisanje sopstvenog načina poslovanja, jačanje saradnje u okviru industrije i sektora, investiranje u inovacije kako bi se pokrenula tehnološka evolucija, kao i postavljanje određenih kratkoročnih ciljeva i transparentnost napretka u njihovom ostvarivanju.
Napredak u ostvarivanju ciljeva u oblasti zaštite životne sredine, društvene odgovornosti i korporativnog upravljanja, kompanija objavljuje u svom “Snacking Made Right” izveštaju.

Poslednji objavljeni izveštaj za 2022. godinu ilustruje napredak kompanije u ostvarivanju ciljeva za 2025. godinu, među kojima su snabdevanje održivo uzgajanim sastojcima doprinoseći smanjenju klimatskih promena, unapređenje ambalaže, napredak u realizaciji inicijativa usmerenih na podsticanje različitosti, jednakosti i inkluzije (DE&I), kao i podrška kupcima, kolegama i zajednicama.
O kompaniji Mondelēz International
Mondelēz International, Inc. (Nasdaq: MDLZ) ohrabruje potrošače da pravilno konzumiraju užinu u preko 150 zemalja širom svijeta. S neto prihodom od oko 31 milijardi dolara u 2022. godini, kompanija predvodi budućnost snacking-a uz čuvene globalne i lokalne brendove kao što su Oreo, Ritz, LU, Clif Bar and Tate's Bake Shop biskviti i peciva, čokolade Cadburi Dairi Milk, Milka i Toblerone. Mondelēz International je ponosan član Standard and Poor’s 500, Nasdaq 100 i Dow Jones indeksa održivosti.