Foto: Predrag Vučković

Od 3. do 7. jula ove godine, na Staroj Planini održava se četvrti po redu Highlander izazov za sve ljubitelje planinarenja i avanture pod otvorenim nebom u netaknutoj prirodi. Planinare ove godine očekuje novi koncept pod sloganom „hod po ivici” i novim stazama koje vode blizinom prirodne granice Srbije u Bugarske.

Učesnicima ovogodišnjeg HIGHLANDER događaja se nude pogledi koji se retko vide na Staroj planini. U ponudi su tri formata, Hercules koji je dug 103 kilometra i koji se može preći za pet dana, format Pegasus od 60 kilometara koji se prelazi tri dana i dvodnevna avantura Orion od 30 kilometara koja se može preći za dva dana. Svi nazivi staza nose ime po sazvežđima čime se samo učešće povezuje sa spavanjem pod vedrim nebom i na otvorenom.

Ove godine putanja je izmenjena, kao i dužina same staze koja će ići grebenom i prirodnom granicom između Srbije i Bugarske. Staza je određena uz pomoć lokalnih vodiča i veliko zalaganje lokalne zajednice opštine Knjaževac, tako da započinje grebenom Stare Planine, do vrha Babinog Zuba, prema vrhu Dupljak, potom karaule Mirica, kružno kroz selo Balta Berilovac, Zaskovci i Topli Do, pa preko vrha Midžor kako bi se napravio jedinstven kružni trek koji će učesnici u ovom izdanju doživeti prvi put. Novina je i to da učesnici, svih formata pešačenje završavaju istog dana 7. jula na Babinom Zubu, gde ih očekuje zajedničko druženje i uživanje u osvojenim titulama HIGHLNADER.

Ono što se ne menja, je da Highlander nije trka, nema pobednika, već samo učesnika, kao i to da sve aktivnosti moraju biti u skladu sa najvišim standardima ekološke samoodrživosti.

Učesnici, pored minimalne fizičke spremnosti trebaju da imaju adekvatnu i propisanu obaveznu opremu, kao i spremnost da dan i noć provedu na planini pod otvorenim nebom, da ih čeka nošenje sopstvenih stvari na leđima bez obzira na vremenske uslove koji su u tom momentu na planini. 

Na ovom događaju učestvuju podjednako i rekreativci i profesionalci, bez obzira na pol, godine, obrazovanje, opredeljenost ili pripadnost nekoj grupi, jedino merilo i uslov je voleti prirodu, poštovati i uživati u boravku koji se kroz događaj organizuje.  Ono što je posebno za ponos je što je među učesnicima sve više roditelja sa decom i najmlađih ljubitelja prirode i outdoor aktivnosti.

Svi formati osmišljeni su tako da bez obzira na kilometražu, koju će preći za nekoliko dana, budu na različitim nadmorskim visinama, tako da svaki učesnik prevaziđe sebe i pomeri ličnu granicu u iskustvima koja ima od ranije.

Događaj je podržan od strane velikog broja nacionalnih institucija kao što su Opština Knjaževac, Turistička organizacija Knjaževac, Turistička organizacija Pirot, Planinarski savez Srbije, Ministarstvo sporta i sl. Dodatne infomacije mogu se naći na zvaničnom sajtu, gde je i registracija za učešće veoma jednostavna.

Otkrite novo lice Stare planine i doživite jedinstveno iskustvo u julu mesecu 2024.godine.