U jeku sve žustrijih rasprava na temu elektro mobilnosti, u Beograd stižu eminentni stručnjaci iz sveta koji će na X simpozijumu o E-mobilnosti govoriti baš na ovu temu. Konferencija je u organizaciji „E-mobility“ Slovenija i srpske kompanije „Vozim na struju“ a održava se 15. i 16. novembra u hotelu „Crowne plaza“ .
Ovaj događaj okupiće predstavnike najvećeg svetskog udruženja za E-mobilnost „AVERE“; tu će biti i predsednik Udruženja najveće baterijske asocijacije u Evropi „HUBA“; svoje pristustvo je potvrdio i predstavnik fabrike „CATL“ najvećeg svetskog proizvođača baterija a obavezni gosti su i CEO fabrike baterija u Subotici „ElevenES“. Iz Mađarske dolazi gost koji predstavlja udruženja mađarskih dobavljača automobila i rukovodilac zadužen za međunarodne odnose, a ono što će publiku sigurno zanimati jeste da ćemo imati prilike da čujemo više o najvećem evropskom poligonu za ispitivanje vozila, „Zalazone“, naročito kada je reč o autonomnim vozilima.
Glavna tema simpozijuma je elektrifikacija velikih flota. Javno preduzeće „Pošta Srbije“ napravilo je iskorak sa flotom električnih dostavnih vozila u Novom Sadu, a očekuju se ubrzo i dostavna vozila u flotama širom
CEO kompanije „CENNTRO“ govoriće o izazovima koji su pred velikim kompanijama i kako izgleda tranzicija širom sveta, ali će učestvovati iu panel diskusiji gde ćemo imati prilike da čujemo iskustva koja nam dolaze iz drugih zemalja.
Iz Austrije dolazi kompanija „AVL“, te ćemo čuti mnogo toga na temu testnih sistema i same implementacije u oblasti elektrifikacije automobilskih tehnologija.
Da li je Srbija spremna za elektrifikaciju?
Čini se da jeste, ali još uvek ima mnoštvo pitanja na ovu temu. Da li su veliki sistemi iako nezavisni od javne infrastrukture, spremni? Ovakvi skupovi su upravo mesta gde ćemo čuti i da li je tamo negde uvek bolje ili je naša prednost, ovog puta, upravo u tome što nismo krenuli kad i drugi. Posmatrajući druge Evropske države, stiče se utisak da je Srbija krenula u pravom trenutku, taman da uvidimo gde su drugi grešili, a grešaka je bilo…